Nejlepší restaurace světa: Vyhrál klenot z Dánska

Restaurace Noma v dánské Kodani se specializuje na novodobou nordickou kuchyni a za své delikatesy si vysloužila první místo mezi nejlepšími podniky světa. Noma nabízí tři menu v různých ročních obdobích, období mořských plodů od ledna do června, zeleninovou sezónu v létě a zvěřinu v zimě. Mezi highlighty z posledních sezón patří třeba vegetariánská celerová shawarma, kachní pokrm z nohy, mozečku a srdce podávaný s drápem, peřím a zobákem a sladké krabí maso podávané na chlebu nakrájeném do tvaru kraba.

Restaurace Noma v dánské Kodani se specializuje na novodobou nordickou kuchyni a za své delikatesy si vysloužila první místo mezi nejlepšími podniky světa. Noma nabízí tři menu v různých ročních obdobích, období mořských plodů od ledna do června, zeleninovou sezónu v létě a zvěřinu v zimě. Mezi highlighty z posledních sezón patří třeba vegetariánská celerová shawarma, kachní pokrm z nohy, mozečku a srdce podávaný s drápem, peřím a zobákem a sladké krabí maso podávané na chlebu nakrájeném do tvaru kraba. Zdroj: Facebook/Noma

Restaurace Noma v dánské Kodani se specializuje na novodobou nordickou kuchyni a za své delikatesy si vysloužila první místo mezi nejlepšími podniky světa. Noma nabízí tři menu v různých ročních obdobích, období mořských plodů od ledna do června, zeleninovou sezónu v létě a zvěřinu v zimě. Mezi highlighty z posledních sezón patří třeba vegetariánská celerová shawarma, kachní pokrm z nohy, mozečku a srdce podávaný s drápem, peřím a zobákem a sladké krabí maso podávané na chlebu nakrájeném do tvaru kraba.
Restaurace Noma v dánské Kodani se specializuje na novodobou nordickou kuchyni a za své delikatesy si vysloužila první místo mezi nejlepšími podniky světa. Noma nabízí tři menu v různých ročních obdobích, období mořských plodů od ledna do června, zeleninovou sezónu v létě a zvěřinu v zimě. Mezi highlighty z posledních sezón patří třeba vegetariánská celerová shawarma, kachní pokrm z nohy, mozečku a srdce podávaný s drápem, peřím a zobákem a sladké krabí maso podávané na chlebu nakrájeném do tvaru kraba.
Restaurace Noma v dánské Kodani se specializuje na novodobou nordickou kuchyni a za své delikatesy si vysloužila první místo mezi nejlepšími podniky světa. Noma nabízí tři menu v různých ročních obdobích, období mořských plodů od ledna do června, zeleninovou sezónu v létě a zvěřinu v zimě. Mezi highlighty z posledních sezón patří třeba vegetariánská celerová shawarma, kachní pokrm z nohy, mozečku a srdce podávaný s drápem, peřím a zobákem a sladké krabí maso podávané na chlebu nakrájeném do tvaru kraba.
Restaurace Noma v dánské Kodani se specializuje na novodobou nordickou kuchyni a za své delikatesy si vysloužila první místo mezi nejlepšími podniky světa. Noma nabízí tři menu v různých ročních obdobích, období mořských plodů od ledna do června, zeleninovou sezónu v létě a zvěřinu v zimě. Mezi highlighty z posledních sezón patří třeba vegetariánská celerová shawarma, kachní pokrm z nohy, mozečku a srdce podávaný s drápem, peřím a zobákem a sladké krabí maso podávané na chlebu nakrájeném do tvaru kraba.
I druhé místo mezi nejlepšími restauracemi světa patří podniku z dánské Kodaně. Geranium vede šéfkuchař Rasmus Kofoed, který si v minulosti vysloužil hned tři Michelinské hvězdičky. Mezi jeho speciality patří pokrmy z darů moře jako třeba chobotnice s rozpuštěným uzeným sádlem, esencí z droždí a brambory.
64
Fotogalerie

Návštěva restaurace by měla prožitkem nejen pro chuťové buňky, ale ideálně pro všechny smysly. A právě pro milovníky dobrého jídla a zážitkové gastronomie je vydáván každoročně prestižní žebříček World's 50 Best Restaurants (50 nejlepších světových restaurací). Letos první pozice suverénně ovládly Dánové a konkrétně absolutní vítěz Noma si za své unikátní a delikátní pojetí nordické kuchyně připsal už páté prvenství. Jaké další restaurace v žebříčku excelovaly a co na nich porotce nadchlo? Na to se podívejte v galerii.

Projděte si nejlepší desítku s popisky toho, jaké delikatesy si v daných restauracích můžete dát.