Saturnin by záviděl. Hausbóty jako parádní bydlení

Floating Seahorse je třípatrový hausbót v Dubaji, jehož jedno podlaží se nachází pod vodní hladinou. Návštěvníci si tak mohou vychutnávat podmořský život z pohodlí postele.

Floating Seahorse je třípatrový hausbót v Dubaji, jehož jedno podlaží se nachází pod vodní hladinou. Návštěvníci si tak mohou vychutnávat podmořský život z pohodlí postele. Zdroj: Profimedia.cz / The Heart of Europe / Kleindienst

Exbury Egg vypadá jako vejce plující na vlnách. V příbytku se nachází postel, stůl, malá kamínka a sprcha. Veškerou energii potřebnou na provoz si dům bere ze slunečních paprsků. Nejde přitom jen o osvětlení, ale také dobíjení laptopu, mobilu a digitální kamery. V současnosti obydlí slouží jako putovní galerie.
Mezi hausbóty se najdou i opravdové kuriozity. Třeba tato nemovitost se dvěma ložnicemi původně sloužila jako svatební kaple. Plavidlo bylo proměněno v luxusní plovoucí dům. Majitel investoval do rekonstrukce údajně 1,3 milionu dolarů. Chtěl za každou cenu zachovat původní prvky, včetně věže a sedmi vitrážových oken.
Tento úchvatný Houseboat H je ekologický a jeho provoz dokonce přispívá k obnově vodního prostředí.
Designové hausbóty najdete i u nás. Třeba Port X, který reprezentuje nadčasový, čistý a funkční design. Spojuje v sobě moderní, technologicky vyspělé i přírodní materiály - vhodně kombinuje modřín v sevření sněhově bílého sklolaminátu. Celý objekt je bezbariérový, výška podlah tvoří jednu rovinu ve všech místnostech. Jeho křivky vznikaly pod rukama známých architektů z Ateliéru SAD – Jerryho Kozy a Adama Jirkala. V současné době plní Port X funkci plovoucí galerie, která kotví na různých místech vltavského břehu v Praze.
Tato dřevěná rezidence v americkém Portlandu byla dokončena v roce 2005 a je navržena tak, aby napodobovala vodní vlny, na kterých se vznáší.
66
Fotogalerie

Život na vodě láká čím dál více Čechů. Mnoho našinců tomuto trendu propadlo už v šedesátých letech minulého století díky knize Saturnin od Zdeňka Jirotky. Zatímco dříve byly hausbóty jednoduché plovoucí chatky určené k rekreačnímu, občasnému bydlení, dnes už mají povětšinou formát moderního celoročního bydlení, kde z klasického bytu nechybí téměř nic. A některé je co do luxusu dokonce i předčí...

Hausbóty jsou sice ve své podstatě obytné lodě, s plavbami to ale tak horké není a počítá se s tím, že z lodě bude spíše bójka. Kolikrát nemají ani hnací motor, takže se musí přepravovat vlečnou lodí. Kotvit je najdete hlavně na velkých řekách či klidnějších jezerech či přehradách. Oblíbené jsou zejména v Holandsku, ani v Česku však nejsou řadě lidí cizí. Jedinou nevýhodou je, že si na svém obytném plavidle nemůžete zřídit trvalé bydliště. 

Kvalitně vybavený hausbót je ale s klasickým bytem často srovnatelný co do komfortu. Nejčastěji se prodávají ve variantě 2+1, ale pořídit se dá i větší, ve kterém může pohodlně žít rodina s dětmi. V dnešní době už je samozřejmostí i topení, teplá voda a elektřina. A to buď ze solárních panelů či po připojení na elektrickou síť v kotvišti. Záchod je obvykle řešen plastovou jímkou, ze které se odpad čas od času odsává, tedy dobrá zpráva pro případné kritiky. Hausbóty vodní plochy určitě neznečišťují.

Zajímavé hausbóty ze světa i z Česka najdete v galerii: