Andy Warhol měl nehorázně dobrý vkus na hodinky

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Andy Warhol a jeho Cartier Tank
Hodinky Patek Phillipe Andyho Warhola
Rolexy z růžového zlata, které byly jako poslední se sbírky Andyho Warhola draženy
4
Fotogalerie

Není moc důvodů, proč představovat Andy Warhola. Revoluční umělec, který vytvořil díla tak ikonická, že jsou všude. Od kalendářů apo trička. Žil v New Yorku, měl neuvěřitelný vkus a to se promítlo i do jeho osobní sbírky hodinek. Koneckonců byl první, kdo začal se sbírkami hodinek jako trendem. 

Všechny celebrity, rapeři a další, kteří se chlubí sbárkou hodinek staví na základech Warhola. Existuje kniha, kterou napsala jedna z Warholových přítelkyň, Ultra Violet. Vypráví příběh o jejich vztahu a také o životě po jeho smrti. Nicméně na konci knihy najdete i pár sstránek, kdy Ultra popisuje jeho soukromý domov. Neuvěřitelně sofistikovaný nábytek, historické a umělecké kousky, celé stoly plné šperků, hodinek a kamenů. 

Warhol měl evidentně moc rád hezké hodinky. V jeho sbírce byly kusy od všemožných značek a jednu dobu údajně vlastnil přes 300 kousků sběratelných hodinek, nicméně za velkou zmínku stojí svatá trojice hodinkového světa - Rolex, Patek Phillipe a Cartier. 

Cartier Tank

Hodinky, které jsou extrémně rozpoznatelné, ale současně velice nenápadné. Nosila je Jackie Kennedy, prezidentka v House of Cards, několik Bondů, princezna Diana a Mick Jagger. Na legendárním polaroidu má Andy Cartier Tank na ruce, za ním visí rokoková malba, sám kouká jinam a jeho zápěstí je ve středu. Jako kdyby i první hypercelebrita věděla, že není hlavní hvězdou snímku. 

Rolex Oyster

Tenké Rolexy z růžového zlata měl Andy prý velice rád. Údajně tak rád, že si je nechával na nebesích své postele. To prý dělal jen s hodinkami, které měly speciální význam. Nicméně tyto se dostaly do aukce u Christie's v roce 2019 a vyvolávací cena byla 300 tisíc dolarů. 

Patek Phillipe Ref. 2503

Hodinky na jednu stranu excentrické a přitom velice elegantní a nenápadné. Pateky 2503 se už nevyrábějí, možná i proto, že ne každé ego je zvládne. Jejich tělo je pozlacené s hranami, které evokují mořské vlny. Vtipná story je to, že zrovna jeho hodinky měly ciferník od Tiffany & Co. ale nikdo neví proč.