Co poslouchá rapperka Arleta

Arleta

Arleta Zdroj: Archiv

Tahle rapperka je jednou z nejjasněji vycházejících hvězd současné české hiphopové scény. A to zdaleka nejen mezi tou její dámskou částí. Nyní prozradila své hudební slasti. Na scéně slaví velké úspěchy se svým loňským EP s názvem Am2021. S tím si vysloužila nominace na hudební ceny Apollo i Vinyla a velkou diskusi mezi fanoušky tohoto žánru nedávno vyvolala mimo jiné svojí novou skladbou Statement.

Od které písničky, kterou napsal někdo jiný, znáš celý text od začátku do konce?

Tu II od slovenského rappera Fvck Kvlt. Vlastně znám polovinu textů Kvlt Crew, a to i přesto, že jsou ve slovenštině. Díky nim jsem se ji poměrně obstojně naučila. Texty Edova Syna i Fvck Kvlt znám někdy lépe než svoje.

Jaké bylo první album, které sis koupila nebo dostala?

Při téhle otázce mi došlo, jak asi ostudně málo jsem kdy kupovala fyzické nosiče. Ale vzpomněla jsem si na krásný moment, kdy můj kamarád z dětství nahrál album s názvem Verbal attack, které bylo nahrané v nějakém velmi underground trashy studiu, vypálil ho v nějakým basic programu na CD, udělal cover s kuklama a pak ho dal kamarádům. Je to tak deset let zpátky, bylo to super. Raw essence.

Co nejraději posloucháš v autě (nebo v MHD)?

UK a US Female Rappers. V MHD vždy potřebuji nějakou vzpruhu či pocit, že na místo, kam se dopravuji, musím být psychicky připravená. Plus mám dost často úzkostné pocity z přeplněných tramvají. A tyto ženské rapperky typu Cardi B, Megan Thee Stallion a podobně jsou mi nejlepšími společnicemi.

Ve kterém videoklipu bys chtěla prožít jeden den života?

V klipu Cosmic Slop od 700 Bliss. Léto, ateliér, vibe, lidi, masky, červené světlo a krásní lidé. Anebo by to byl nějakej hodně rapovej videoklip s rychlými auty, penězi povalujícími se po celém interiéru, fancy šperky, kokainem a šampaňským v neomezeném množství.

Co dalšího si tento měsíc pustit?

Tears for Fears - The Tipping Point

Jedny z největších ikon osmdesátkového pop rocku, britská dvojice Roland Orzabal a Curt Smith, se po osmnáctileté odmlce, vyplněné pouze několika covery (například Animal Collective), letos vracejí s novou deskou. Ale přestože už jsou dnes oba pánové zcela šediví, z jejich hudby sálá stále stejná mladistvost a zápal jako v jejich největších hitech Everybody Wants To Rule The World nebo Shout. Smith přitom natáčení desky jednou opustil s tím, že se mu nepozdávalo, kam to směřuje. Nakonec se ale vrátil a s kolegou se dohodl na kompromisu, který byl přijatelný pro oba. I zásluhou toho je výsledek jedním z comebacků rocku 2022.

Alt-J - The Dream

Anglická alternativní skupina Alt-J se proslavila před deseti lety debutovou deskou, na níž byla i skladba obsahující sampl Miley Cyrus. Hudebnice se však necítila zneužitá ani okradená a všude prohlašovala, že je fanynkou kapely. Teď Alt-J, ze kterých se stala trojice, vydávají čtvrtou desku. Pokud se vám stýskalo po trochu umečeném zpěvu Joe Newmana a malinko kostrbatě znějících kytarových melodiích s velkou porcí podivnosti, slavte. Novinka The Dream obsahuje všechno, kvůli čemu máme Alt-J rádi my i Miley Cyrus.