Yemiho divadlo. Umělec chystá svou první autorskou inscenaci

Tým Bohemian Gravity

Tým Bohemian Gravity Zdroj: Bohemian Gravity

Umělecký režisér, choreograf a performer Yemi A.D. přichází s autorskou divadelní hrou. Premiéra kusu Bohemian Gravity s podtitulem Searching for freedom je v plánu na 31. března v historické budově Národního divadla. 

Inscenace, která slibuje originální kombinaci klasického baletu a street dance, si dává za cíl zkoumat možnosti i limity svobody lidského pohybu a kreativity pod vlivem gravitace – té fyzikální i té v přeneseném slova smyslu mentální. 

Přívlastek bohemian v názvu představení zde bude prezentovat svobodomyslnost a touhu po volném a ničím neomezeném pohybu, gravity pak opozitum, ve kterém lze na jednu stranu spatřovat limit, jenž nám v rozletu brání a nutí nás držet se vlastních kořenů, na druhou stranu právě díky gravitaci si potřebu „vzlétnout“ uvědomujeme a prahneme po ní. 

„Nejlépe a nejuvolněněji se nám tančí, když se nikdo nedívá, protože právě tehdy jsme nejsvobodnější. Pohybujeme se tak, jak cítíme, a ne podle toho, jak na to budou pohlížet ostatní,“ přibližuje ústřední myšlenku o hledání svobody ve vztahu ke gravitaci Yemi A.D. a dodává: „Mezi všemi způsoby vzájemného silového působení je právě gravitace tou nejdominantnější, která k Zemi poutá nejen naše těla, ale i naši mysl.“

Yemi A.D. své choreografie dosud vytvářel především na poli světového šoubyznysu, jak tomu bylo například při dlouhodobé spolupráci s uznávaným americkým rapperem Kanye Westem na jeho světových turné a předávání cen MTV, při spolupráci s americkou televizní stanicí CBS nebo při celosvětové kampani pro Apple. 

Do tvůrčího týmu Bohemian Gravity přizval Yemi A.D.l celou řadu respektovaných osobností. Přední česká módní návrhářka Liběna Rochová bude mít na starost kostýmní návrhy, originální hudbu složí DJ a producent Jakub Strach alias NobodyListen, který se stále výrazněji prosazuje na české a slovenské elektronické hudební scéně, Tomáš Pražák zajistí akrobatickou průpravu tanečníků a v Londýně žijící oceňovaná fotografka Eliška SKY Kyselková se ujme celkové scénografie.

Dílo bude součástí inscenačního triptychu pod názvem bpm - „beats per minute“. Na jevišti se tak vedle česko-nigerijského umělce představí s původním dílem rovněž izraelský tvůrce Eyal Dadon a se svou choreografií Bill také Sharon Eyal a Gai Behar.