Anatomie pánského saka: Kvalitu poznáte podle detailů

David Gandy

David Gandy Zdroj: Adam Katz Sinding

Sako je tvořeno několika důležitými komponenty, z nichž většina byla zmíněna v minulém článku. Límec společně s klopami vytváří pro mužské oděvy tak typické a magické „véčko“. Klopy totiž dělají sako, mají tedy výrazný vliv na jeho optiku. Považuji tedy za nutné uvést tuto jinak nefunkční část na prvním místě. Rozlišujeme dva, respektive tři základní tvary klop. Začnu tou, která je nejméně obvyklá.

Klopa je v tomto případě součástí límce, a proto nehovoříme o klopě, ale o šálovém límci. V běžném oděvním stylu business casual nebo u obleků se s nimi prakticky nesetkáte. Najdete ji však u smokingu. Nebo u županu, z kteréhož smoking vychází. Klasická klopa je ta, která vytváří ve spoji s límcem nápadný zářez. Jedná se o nejběžnější typ klopy a jeho časté po- užití vytváří pocit normálu. Na levé klopě je vyšitá falešná nebo nejlépe pravá, tedy obšitá, dírka jako pozůstatek, spíše však již symbol toho, že se pánská saka dříve zapínala až ke krku a tato dírka byla funkční. Dnes je nejčastěji místem, kam si muži vkládají ozdobu zvanou boutonniere, nebo připínají firemní piny, a jiný funkční účel neplní. Z estetického hlediska má však velký význam, protože dělá sako asymetrické a tím zajímavější.

Druhým, méně častým tvarem je klopa špičatá, mezi krejčími a jejich klienty či fanoušky do oblékání zvaná špic fazona. Zářez mezi límcem a klopou chybí a v místě, kde jsou tyto dva díly spojeny švem, přesahuje klopa límec a vytváří právě onu velmi zajímavou špici, která směřuje k ramenům. Také zde je důvodem pro tuto hru tvarů optika. Oči toho, kdo se na klopu dívá, jsou přirozeně vyneseny nahoru do oblasti klíčních kostí a ramen. Způsobují, že ramena vypadají širší, pas užší. Máte-li tedy ramena jako třídílná skříň, špičaté klopy odmítejte. Naopak, připomíná-li tvar vašich ramen láhev od kofoly, směle do toho. V případě, že je nutné či vhodné odpoutat pozornost od břicha, je zde možnost vybrat si špičaté klopy. 

Sako na zip? Raději ne. Pokusy módních návrhářů odebrat saku jednu z jeho typických a historických součástí vždy ztroskotaly. Muži si nenechali své knoflíky vzít. Sako tedy již několik století zapínáme na knoflíky. Ty jsou buď umístěny v jedné řadě a sako nazýváme jednořadové, nebo jsou knoflíky v řadách dvou. Jednořadová saka jsou častější než ta dvouřadová, přičemž se těm dvouřadovým zcela mylně přisuzuje aspekt módnosti. Čas od času některý z redaktorů či redaktorek časopisů přichází s názorem, že dvouřadová saka jsou či nejsou „v módě“. Ani jedno zapínání, tedy ani to dvouřadové, není předmětem módnosti. Jedná se o dva rovnocenné způsoby. Nutno však dodat, že oblíbenost jednořadového řešení je větší. Důvodem může být fakt, že není běžné nosit dvouřadové sako rozepnuté, případně fakt, že dvouřadové sako vždy vypadá upraveněji, slavnostněji a formálněji. Možná je ve hře ještě nějaký další aspekt, který však není racionálně uchopitelný. Pravdou však je a z vlastní zkušenosti vím, že zapnout dvouřadové sako chce trošku více tréninku.

Jednořadové sako je možné nosit i nezapnuté. V případě, že sako zapínáte, je vhodné to udělat správně. Odhlédnu-li od sak typu mao, což jsou jednořadová saka s pěti i více knoflíky a stojáčkem, mají jednořadová konfekční saka nejčastěji knoflíky dva. Méně často tři nebo jeden. K zapnutí je určen však jen jediný knoflík, a to je ten, který se nachází v oblasti plexus solaris. U tříknoflíkového saka je to ten střední, v případě dvou-knoflíkového se jedná o ten horní. Pokud je na saku jen jeden knoflík, je to právě on. Také zde není aspekt módnosti tím pravým důvodem, proč se nejčastěji setkáváme se dvěma knoflíky na saku. Jejich počet souvisí s tělesnou výškou muže. Pro vysoké muže jsou vhodnější tři knoflíky. U mužů malých vzrůstem vypadá jeden knoflík nejlépe. Většina mužů má postavu střední, vhodnou pro dva knoflíky. U dvouřadové varianty se setkáváme prakticky se dvěma řešeními, okrajově ještě s jedním. Nejčastějším je šest knoflíků ve dvou řadách, přičemž k zapínání jsou ty střední. Zřídka uvidíte verzi, kde jsou ve dvou řadách čtyři knoflíky. Zde je možné zapnout jen tu spodní řadu. Velmi neobvyklé je zapínání dvouřadového saka, které má jen dva knoflíky vedle sebe.