Ze života fotografa: Snímky českého dobrodruha Juračky z hor i pralesů

Úchvatné snímky fotografa Petra Jana Juračky

Úchvatné snímky fotografa Petra Jana Juračky Zdroj: Petr Jan Juračka

Expedice na horu Ama Dablam (6812 m) v severovýchodním Nepálu.
Úchvatné snímky fotografa Petra Jana Juračky
Bosna a Hercegovina
Úchvatné snímky fotografa Petra Jana Juračky
Úchvatné snímky fotografa Petra Jana Juračky
54
Fotogalerie

Osud mu do vínku naložil hned při narození, Petr Jan Jurečka se však se všemi nepřízněmi popral a navzdory prognózám se stal uznávaným fotografem, horolezcem a vědcem. Navíc je autorem bestselleru Ze života fotografa a stejnojmenný úspěšný seriál má i na Mall.tv.

Když se narodíte jako zrakově postižené dítě s křivou páteří a s plochýma nohama, vaše šance na to stát se světově uznávaným fotografem, horolezcem, anebo vědcem zabývajícím se fotografií mikroskopického světa nejsou příliš velké. Petr Jan Juračka se však napříč tomu podíval přes hledáček fotoaparátu na šest světových kontinentů, lezl na druhou nejvyšší horu světa a popsal nový živočišný druh.

Juračka se poprvé Česku představil v roce 2003, kdy se ještě jako šestnáctiletý gymnazista objevil v dokumentu „Nehasit! Hořím!“ z cyklu Hany Pinkavové o mimořádně nadaných umělcích. Tehdy snil o expedicích a zachraňování ohrožených druhů a elán do života ho dodnes neopustil. Nyní učí na Karlově univerzitě, létá s dronem, cestuje i po nejnehostinějších místech planety a bádá, píše, věnuje se fotografii a navíc spolupracuje s Mall.tv, kde své zážitky v rámci pořadu Ze života fotografa zprostředkovává i divákům.