Když vládne býk aneb Wall Street v obrazech: Smrtící výbuch, krize i protesty proti bohatým

Známé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street. Nebojácná dívka („Fearless Girl") se objevila v roce 2016 na Mezinárodní den žen na Manhattanu naproti soše zuřícího býka.

Známé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street. Nebojácná dívka („Fearless Girl") se objevila v roce 2016 na Mezinárodní den žen na Manhattanu naproti soše zuřícího býka. Zdroj: profimedia

Rytina z roku 1855 zobrazující pohled na Wall Street, včetně původního Federal Hall, jak pravděpodobně ulice vypadala v době inaugurace George Washingtona (1789).
Wall Street na snímku z roku 1860.
Pohled na Wall Street z rohu Broad Street, 1867. Vlevo je budova ministerstva financí, nyní Federal Hall.
Wall Street mezi lety 1870-87.
1873: Panika na Wall Street. Krach na vídeňské burze odstartoval  do té doby největší ekonomickou recesi světa.
90
Fotogalerie

Proslulá newyorská Wall Street platí od nepaměti za centrum finančního byznysu a symbol kapitalismu. V jedné z nejstarších ulic Manhattanu sídlí mnoho amerických burzovních i neburzovních trhů a Wall Street už tak zažila neuvěřitelné případy zbohatnutí i nechvalné pády, které kolikrát způsobily krizi po celém světě. Podívejte se v galerii na historii jedné z nejslavnějších ulic světa.

Newyorská Wall Street získala své jméno po obranné palisádě Nizozemců proti rozpínajícím se Britům. Ti však nakonec město stejně dobyli, zeď rozebrali a postavili tu domy a administrativní budovy. S rozmachem přístavního obchodu se sem postupně stěhovaly obchody a banky, které následně nahradily finanční domy. A když docházel prostor, místní finanční centrum se stalo domovem prvních mrakodrapů.

Wall Street za svou historii zažila mnoho vzestupů i pádů. Mezi její nechvalné momenty patří třeba krach na newyorské burze z roku 1929 (též zvaný Černý čtvrtek), který zasáhl i Evropu a přerostl ve Velkou hospodářskou krizi či americká hypoteční krize z roku 2007, která nakonec přerostla v celosvětovou recesi. 

Pro mnohé je tato ulice také symbolem bezohledného kapitalismu a nezřídka i místem, kde se demonstruje proti ekonomické nerovnosti.

Na historii Wall Street v obrazech se podívejte v galerii: