Nejdrsnější závod světa napříč Aljaškou: 1600 kilometrů dlouhé trati dominují Češi

Výhled krásný, ale ta dřina! Iditarod Trail Invitational je nebezpečnou výzvou i pro otrlé dobrodruhy.

Výhled krásný, ale ta dřina! Iditarod Trail Invitational je nebezpečnou výzvou i pro otrlé dobrodruhy. Zdroj: iditarodtrailinvitational.com

Iditarod Trail Invitational je nejdelší a nejnáročnější zimní závod, který dokončí jen hrstka dobrodruhů.
Odměnou jsou působivé pohledy na krásy Aljašky.
Český reprezentant Petr Ineman zvítězil v loňském i letošním ročníku. Na start závodu se postaví i v únoru 2021.
Český reprezentant Petr Ineman zvítězil v loňském i letošním ročníku. Na start závodu se postaví i v únoru 2021.
Iditarod Trail Invitational je nejdelší a nejnáročnější zimní závod, který dokončí jen hrstka dobrodruhů.
13
Fotogalerie

Tisíc mil ve sněhu, ve dne a v noci mrazivou Aljaškou. Na kole, po vlastních i s lyžemi. Nejdelší a nejnáročnější zimní závod, takový je extrémní ultramaraton Iditarod Trail Invitational 1000 z Anchorage do Nome. Dominují mu Češi, kteří si v poslední dekádě připsali již čtyři tituly.

Iditarod Trail Invitational je doslova extrémní záležitost, nebezpečná výzva i pro otrlé dobrodruhy. A ani ti nemají na růžích ustláno. Sebemenší chyba může vést k bolestivým omrzlinám, v tom horším případě ke ztrátě prstů či končetin. Sami a s minimální podporou musí účastníci zdolat v drsných podmínkách a do 30 dní neskutečných 1 600 kilometrů. Napospas kruté aljašské zimě, během níž průměrná teplota klesá na dvacet stupňů celsia pod nulou.

Do cíle dorazí jen hrstka závodníků 

Extrémní etapa není ani tolik závodem jako spíše soubojem fyzického těla se silou vůle. Ostatně náročnou trasu z jezera Knik ležícího u největšího města Aljašky Anchorage do hlavního přístavu v Beringově moři Nome dokončí jen naprosté minimum ze sedmi desítek startujících. Proto se do hlavního závodu o délce 1 000 mil mohou kvalifikovat pouze ti dobrodruzi, kteří již v předešlém roce zdolali kratší variantu závodu ITI 350 o délce 560 kilometrů. 

Závodníci se sami rozhodují, zda trať absolvují v sedle terénního kola, pěšky či s lyžemi, veškeré vybavení potřebné k přežití však nesou s sebou. K dispozici je jim sedm záchytných bodů s jídlem a skromným noclehem. Druhou polovinu závodu již musí zdolat bez jakékoliv podpory a s vlastními zásobami.

Čechům se na Aljašce daří

Nehostinné prostředí Aljašky ovšem svědčí Čechům. Vůbec prvním vítězem z českých končin se stal před třinácti lety extrémní biker Jan Kopka, na něhož později navázal Pavel Richtr a v posledních dvou ročnících Petr Ineman. Ten v letošním roce dokončil závod v čase 22 dní a 7 hodin, stejně jako Američané Casey Fagerquist a Jill Martindaleová. Ineman se jako jediný Čech znovu postaví na start i v příštím únoru.