Rybáři si letošní sezonu pochvalují, cena ryb ale vzroste
1
/
10
Přehled fotografií
Zavřít
Letošní rok byl pro rybáře dobrý. Produkce ryb bude průměrná, nebo mírně nadprůměrná, odhaduje v polovině podzimních výlovů rybníků předseda představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůda. (Foto ČTK)
|
Zdroj: ctk
Vánoční kapři ale nejspíše mírně podraží, stouply totiž ceny vstupů, třeba krmných obilovin, řekl Hůda při dnešním výlovu Českého moře - rybníka Rožmberk. (Foto ČTK)
|
Zdroj: ctk
Sledovat rybáře při práci tam zájemci mohou až do neděle. (Foto ČTK)
|
Zdroj: ctk
Největší producent sladkovodních ryb v Evropě ročně produkuje zhruba 3200 tun tržních ryb, z toho na podzim jich vyloví 2200 tun, převážně kaprů. Od poloviny října do listopadu pak třeboňské rybáře čekají výlovy zhruba tří stovek rybníků ze 460. Sezonu letos zakončí výlovem dalšího známého rybníka Svět ve dnech 19. a 20. listopadu. (Foto ČTK)
|
Zdroj: ctk
"Rok se nám zdá podle dosavadních výlovů, že byl dobrý, buď průměrný nebo malinko nadprůměrný, nemá se ale hodnotit předem," uvedl Hůda. Vánoční kapři přesto nejspíše malinko podraží. "Je to logické - podražily nám obiloviny a vůbec všechny vstupy do rybářské výroby, a nás ta ekonomika doběhne jako každý jiný podnik. My prostě musíme ekonomicky vyjít, jinak bychom zkrachovali. Z toho důvodu musíme podražit, ale rozumně, abychom ryby zase vyprodali," vysvětlil. (Foto ČTK)
|
Zdroj: ctk
Loni třeboňští rybáři dodávali kapry obchodníkům na vánoční trh s doporučenou cenou kapra I. třídy v rozmezí od 75 až 79 korun, kilo výběrového za 85 až 89 korun. (Foto ČTK)
|
Zdroj: ctk
Jeho ceny se v Česku regionálně lišily. Právě třeboňský kapr patřil loni z jihočeské produkce k nejdražším. Třeba novohradští rybáři je prodávali o 25 korun na kile levněji. (Foto ČTK)
|
Zdroj: ctk
Rybářství Třeboň je největším výrobcem sladkovodních ryb v České republice i v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí zhruba 15 procenty. (Foto ČTK)
|
Zdroj: ctk
Rožmberk je atrakce pro lidi. Už naši předchůdci ale napsali, že dílo lidskému oku lahodí, ovšem z hlediska rybářského je velice pochybné," řekl šéf třeboňských rybářů Jan Hůda. (Foto ČTK)
|
Zdroj: ctk
Průměrná spotřeba sladkovodních ryb se v Česku loni zvýšila na 1,43 kilogramu na osobu. Proti průměru Evropské unie je ale stále méně než třetinová. Evropský průměr je přibližně pět kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele. (Foto ČTK)
|
Zdroj: ctk
Zavřít