Domácích zabijaček kvapem ubývá. Chybí řezníci
5
/
7
Přehled fotografií
Zavřít
Domácích zabijaček prasat dlouhodobě ubývá. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného "pašíka" si dopřeje rok od roku stále méně lidí.
|
Zdroj: Foto: krajští redaktoři, ČTK
Podle odhadu ministerstva zemědělství bylo loni v Česku na domácích zabijačkách poraženo sto tisíc prasat. Meziročně je to podle statistik ministerstva úbytek o desetinu.
|
Zdroj: archiv Blesku
Pokud dnes někdo dělá zabijačku, neměl by nic dávat lidem mimo rodinu. Riskuje pokutu.
|
Zdroj: www.profimedia.cz
Před desetiletím bylo při domácích zabijačkách poraženo 190 tisíc prasat.
|
Zdroj: Foto: www.joseflada.cz, Martin Pekárek
Pokud podnikatel porazí zvíře mimo schválená jatka, může dostat pokutu až do milionu korun. U fyzických osob je to maximálně deset tisíc korun.
|
Zdroj: Archiv Blesku
Většinou si chovatelé objednají řezníka. Ten navíc ví, jak neznehodnotit maso a pochoutky špatným zacházením.
|
Zdroj: E15
Veřejné zabijačkové hody jsou tak zatím možné jen v případě, že bylo prase poražené na jatkách, kde ho zkontrolují veterináři.
|
Zdroj: archiv Blesku
Zavřít