Konzumace ztučnělých husích jater je v řadě zemí zakázána. Od roku 2004 například v Kalifornii.|
Zdroj: Reuters
Historie Foie Gras, v doslovném překladu tučná játra, sahá až do antiky – na paštice z kachních jater si pochutnávali už starověcí Egypťané před pěti tisíci lety. Největším producentem této kontroverzní pochoutky je v současnosti Francie.|
Zdroj: Reuters
Cestu, kterou vznikají, považují totiž někteří za drastickou.|
Zdroj: Reuters
Husám je několikrát denně do volete nebo přímo do žaludku zavedena sonda s krmnou směsí.|
Zdroj: Reuters
Proto francouzská společnost výzkumná společnost Aviwell vyvinula speciální sérum, které dokáže přirozenou cestou stimulovat vznik tuku v játrech.|
Zdroj: Reuters
Tato metoda se ale poněkud prodraží.|
Zdroj: Reuters
Zatímco kilo foie gras produkované tradiční cestou vyjde až na 400 eur, humánnější verze pak vyjde na tisíc eur.|
Zdroj: Reuters
Foie Gras nové generace je určena především pro trhy, kde je dosud tato delikatesa zakázána.|
Zdroj: Reuters
Tedy pro Polsko, Finsko nebo Spojené státy.|
Zdroj: Reuters
Novinku ale oceňují i francouzští šéfkuchaři.|
Zdroj: Reuters
Foie Gras podle Aviwellu je podle šéfkuchaře Simona Carliera velmi chutné.|
Zdroj: Reuters