Francouzi vyvinuli speciální foie gras. Delikatesa vzniká etičtější cestou

4/11
Zavřít
  • Konzumace ztučnělých husích jater je v řadě zemí zakázána. Od roku 2004 například v Kalifornii.
    Konzumace ztučnělých husích jater je v řadě zemí zakázána. Od roku 2004 například v Kalifornii.| Zdroj: Reuters
  • Historie Foie Gras, v doslovném překladu tučná játra, sahá až do antiky – na paštice z kachních jater si pochutnávali už starověcí Egypťané před pěti tisíci lety. Největším producentem této kontroverzní pochoutky je v současnosti Francie.
    Historie Foie Gras, v doslovném překladu tučná játra, sahá až do antiky – na paštice z kachních jater si pochutnávali už starověcí Egypťané před pěti tisíci lety. Největším producentem této kontroverzní pochoutky je v současnosti Francie.| Zdroj: Reuters
  • Cestu, kterou vznikají, považují totiž někteří za drastickou.
    Cestu, kterou vznikají, považují totiž někteří za drastickou.| Zdroj: Reuters
  • Husám je několikrát denně do volete nebo přímo do žaludku zavedena sonda s krmnou směsí.
    Husám je několikrát denně do volete nebo přímo do žaludku zavedena sonda s krmnou směsí.| Zdroj: Reuters
  • Proto francouzská společnost výzkumná společnost Aviwell vyvinula speciální sérum, které dokáže přirozenou cestou stimulovat vznik tuku v játrech.
    Proto francouzská společnost výzkumná společnost Aviwell vyvinula speciální sérum, které dokáže přirozenou cestou stimulovat vznik tuku v játrech.| Zdroj: Reuters
  • Tato metoda se ale poněkud prodraží.
    Tato metoda se ale poněkud prodraží.| Zdroj: Reuters
  • Zatímco kilo foie gras produkované tradiční cestou vyjde až na 400 eur, humánnější verze pak vyjde na tisíc eur.
    Zatímco kilo foie gras produkované tradiční cestou vyjde až na 400 eur, humánnější verze pak vyjde na tisíc eur.| Zdroj: Reuters
  • Foie Gras nové generace je určena především pro trhy, kde je dosud tato delikatesa zakázána.
    Foie Gras nové generace je určena především pro trhy, kde je dosud tato delikatesa zakázána.| Zdroj: Reuters
  • Tedy pro Polsko, Finsko nebo Spojené státy.
    Tedy pro Polsko, Finsko nebo Spojené státy.| Zdroj: Reuters
  • Novinku ale oceňují i francouzští šéfkuchaři.
    Novinku ale oceňují i francouzští šéfkuchaři.| Zdroj: Reuters
  • Foie Gras podle Aviwellu je podle šéfkuchaře Simona Carliera velmi chutné.
    Foie Gras podle Aviwellu je podle šéfkuchaře Simona Carliera velmi chutné.| Zdroj: Reuters
Konzumace ztučnělých husích jater je v řadě zemí zakázána. Od roku 2004 například v Kalifornii.
Historie Foie Gras, v doslovném překladu tučná játra, sahá až do antiky – na paštice z kachních jater si pochutnávali už starověcí Egypťané před pěti tisíci lety. Největším producentem této kontroverzní pochoutky je v současnosti Francie.
Cestu, kterou vznikají, považují totiž někteří za drastickou.
Husám je několikrát denně do volete nebo přímo do žaludku zavedena sonda s krmnou směsí.
Proto francouzská společnost výzkumná společnost Aviwell vyvinula speciální sérum, které dokáže přirozenou cestou stimulovat vznik tuku v játrech.
Tato metoda se ale poněkud prodraží.
Zatímco kilo foie gras produkované tradiční cestou vyjde až na 400 eur, humánnější verze pak vyjde na tisíc eur.
Foie Gras nové generace je určena především pro trhy, kde je dosud tato delikatesa zakázána.
Tedy pro Polsko, Finsko nebo Spojené státy.
Novinku ale oceňují i francouzští šéfkuchaři.
Foie Gras podle Aviwellu je podle šéfkuchaře Simona Carliera velmi chutné.