Francouzi vyvinuli speciální foie gras. Delikatesa vzniká etičtější cestou
7
/
11
Přehled fotografií
Zavřít
Konzumace ztučnělých husích jater je v řadě zemí zakázána. Od roku 2004 například v Kalifornii.
|
Zdroj: Reuters
Historie Foie Gras, v doslovném překladu tučná játra, sahá až do antiky – na paštice z kachních jater si pochutnávali už starověcí Egypťané před pěti tisíci lety. Největším producentem této kontroverzní pochoutky je v současnosti Francie.
|
Zdroj: Reuters
Cestu, kterou vznikají, považují totiž někteří za drastickou.
|
Zdroj: Reuters
Husám je několikrát denně do volete nebo přímo do žaludku zavedena sonda s krmnou směsí.
|
Zdroj: Reuters
Proto francouzská společnost výzkumná společnost Aviwell vyvinula speciální sérum, které dokáže přirozenou cestou stimulovat vznik tuku v játrech.
|
Zdroj: Reuters
Tato metoda se ale poněkud prodraží.
|
Zdroj: Reuters
Zatímco kilo foie gras produkované tradiční cestou vyjde až na 400 eur, humánnější verze pak vyjde na tisíc eur.
|
Zdroj: Reuters
Foie Gras nové generace je určena především pro trhy, kde je dosud tato delikatesa zakázána.
|
Zdroj: Reuters
Tedy pro Polsko, Finsko nebo Spojené státy.
|
Zdroj: Reuters
Novinku ale oceňují i francouzští šéfkuchaři.
|
Zdroj: Reuters
Foie Gras podle Aviwellu je podle šéfkuchaře Simona Carliera velmi chutné.
|
Zdroj: Reuters
Zavřít