Česká klasika nebo varianta fast foodu. Jak se připravují knedlíky ve Vinohradském Parlamentu?

1/58
Přehled fotografií
Zavřít
  • Bramborové knedlíky plněné divočákem
    Bramborové knedlíky plněné divočákem| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Jan Pípal, šéfkuchař restaurace Vinohradský Parlament
    Jan Pípal, šéfkuchař restaurace Vinohradský Parlament| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • „Chceme, aby hosté viděli celý proces a pracnost, která se za přípravou knedlíků skrývá - kynutí, hnětení, odvalování a plnění,“ přiblížil gastromický koncept šéfkuchař Vinohradského Parlamentu Jan Pípal. Knedlíkárna tam po rozsáhlé rekonstrukci vznikla před rokem.
    „Chceme, aby hosté viděli celý proces a pracnost, která se za přípravou knedlíků skrývá - kynutí, hnětení, odvalování a plnění,“ přiblížil gastromický koncept šéfkuchař Vinohradského Parlamentu Jan Pípal. Knedlíkárna tam po rozsáhlé rekonstrukci vznikla před rokem.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Špekové knedlíky z vyhlášené knedlíkárny Vinohradského Parlamentu
    Špekové knedlíky z vyhlášené knedlíkárny Vinohradského Parlamentu| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Na jejich přípravu je potřeba: 20 kusů rohlíků, 0,5 litru polotučného mléka, 50 gramů hrubé mouky, tři vajíčka, sůl, jedna střední cibule, 150 gramů špeku, hrstka petrželové natě a špetka muškátového oříšku.
    Na jejich přípravu je potřeba: 20 kusů rohlíků, 0,5 litru polotučného mléka, 50 gramů hrubé mouky, tři vajíčka, sůl, jedna střední cibule, 150 gramů špeku, hrstka petrželové natě a špetka muškátového oříšku.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Postup výroby: Rohlíky nakrájejte a nechte do druhého dne zaschnout.
    Postup výroby: Rohlíky nakrájejte a nechte do druhého dne zaschnout.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Osolte.
    Osolte.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Přidejte nasekanou petrželovou nať.
    Přidejte nasekanou petrželovou nať.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Přisypte mouku a orestovanou cibuli se špekem.
    Přisypte mouku a orestovanou cibuli se špekem.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Smíchejte žloutky s mlékem.
    Smíchejte žloutky s mlékem.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Přilijte smíchané žloutky s mlékem.
    Přilijte smíchané žloutky s mlékem.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Smíchané žloutky s mlékem.
    Smíchané žloutky s mlékem.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Přisypte sůl a muškátový květ.
    Přisypte sůl a muškátový květ.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Lehce promíchejte a nechte pár minut provlhnout.
    Lehce promíchejte a nechte pár minut provlhnout.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
    Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do směsi.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Tvarujte mokrýma rukama koule.
    Tvarujte mokrýma rukama koule.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Tvarujte mokrýma rukama koule.
    Tvarujte mokrýma rukama koule.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Ty vařte v parní troubě 15 minut.
    Ty vařte v parní troubě 15 minut.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Vařte v parní troubě 15 minut.
    Vařte v parní troubě 15 minut.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Ve Vinohradském Parlamentu je nejčastěji podávají jako přílohu k dušeným a pečeným masům.
    Ve Vinohradském Parlamentu je nejčastěji podávají jako přílohu k dušeným a pečeným masům.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s kedlubnovým zelím a silnou zvěřinovou šťávou.
    Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s kedlubnovým zelím a silnou zvěřinovou šťávou.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Na přípravu zhruba 10 bramborových knedlíků je potřeba: 500 gramů vařených nastrouhaných brambor, sůl, dva žloutky, 100 až 150 gramů hrubé mouky.
    Na přípravu zhruba 10 bramborových knedlíků je potřeba: 500 gramů vařených nastrouhaných brambor, sůl, dva žloutky, 100 až 150 gramů hrubé mouky.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Postup výroby: Brambory smíchejte se žloutky a solí.
    Postup výroby: Brambory smíchejte se žloutky a solí.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • A hrubou moukou.
    A hrubou moukou.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Případně dosypte o něco více mouky.
    Případně dosypte o něco více mouky.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Těsto rozdělte pomocí nože nebo karty na deset dílů.
    Těsto rozdělte pomocí nože nebo karty na deset dílů.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Těsto rozdělte pomocí nože nebo karty na deset dílů.
    Těsto rozdělte pomocí nože nebo karty na deset dílů.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Vypracujte nejdříve pravidelnou kuličku.
    Vypracujte nejdříve pravidelnou kuličku.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Z ní udělejte pravidelnou placku.
    Z ní udělejte pravidelnou placku.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Naplňte ji konfitem z divočáka.
    Naplňte ji konfitem z divočáka.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • A posléze opět vypracujte dokonale uzavřenou kuličku.
    A posléze opět vypracujte dokonale uzavřenou kuličku.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Knedlíky vařte 10-12 minut ve vroucí osolené vodě.
    Knedlíky vařte 10-12 minut ve vroucí osolené vodě.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s kedlubnovým zelím a silnou zvěřinovou šťávou.
    Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s kedlubnovým zelím a silnou zvěřinovou šťávou.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Kuchaři pod vedením Jana Pípala připravují pro hosty i sladkou variantu - tvarohové knedlíky plněné švestkami a čokoládou.
    Kuchaři pod vedením Jana Pípala připravují pro hosty i sladkou variantu - tvarohové knedlíky plněné švestkami a čokoládou.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Pro přípravu šesti knedlíku je potřeba: 250 gramů polotučného tvarohu, dva žloutky, dvě až čtyři polévkové lžíce hrubé mouky, špičku nože kypřícího prášku, špetku soli, švestky a 60 gramů nugátové čokolády.
    Pro přípravu šesti knedlíku je potřeba: 250 gramů polotučného tvarohu, dva žloutky, dvě až čtyři polévkové lžíce hrubé mouky, špičku nože kypřícího prášku, špetku soli, švestky a 60 gramů nugátové čokolády.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Výroba tvarohových knedlíků ve Vinohradském Parlamentu
    Výroba tvarohových knedlíků ve Vinohradském Parlamentu| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Postup výroby: Tvaroh smíchejte se žloutky a moukou.
    Postup výroby: Tvaroh smíchejte se žloutky a moukou.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Tvaroh smíchejte se žloutky a moukou.
    Tvaroh smíchejte se žloutky a moukou.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Sůl a kypřící prášek promíchejte předem s moukou.
    Sůl a kypřící prášek promíchejte předem s moukou.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Vypracujte rychle hladké těsto.
    Vypracujte rychle hladké těsto.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • A na pomoučněném vále vypracujte váleček.
    A na pomoučněném vále vypracujte váleček.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Nožem nebo kartou nakrájejte na šest dílů.
    Nožem nebo kartou nakrájejte na šest dílů.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Z nich připravte stejnoměrné placičky.
    Z nich připravte stejnoměrné placičky.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Z nich připravte stejnoměrné placičky.
    Z nich připravte stejnoměrné placičky.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Do nich plníte vypeckované švestky naplněné kouskem čokolády.
    Do nich plníte vypeckované švestky naplněné kouskem čokolády.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Do nich plníte vypeckované švestky naplněné kouskem čokolády.
    Do nich plníte vypeckované švestky naplněné kouskem čokolády.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Vypracujte pravidelné kuličky.
    Vypracujte pravidelné kuličky.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Vypracujte pravidelné kuličky.
    Vypracujte pravidelné kuličky.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Vypracujte pravidelné kuličky.
    Vypracujte pravidelné kuličky.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Vařte v lehce osolené vodě osm minut.
    Vařte v lehce osolené vodě osm minut.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Vařte v lehce osolené vodě osm minut.
    Vařte v lehce osolené vodě osm minut.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Vařte v lehce osolené vodě osm minut.
    Vařte v lehce osolené vodě osm minut.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Polejte přepuštěným máslem.
    Polejte přepuštěným máslem.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Pocukrujte.
    Pocukrujte.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s vanilkovou espumou, přepuštěným máslem a mletým mákem.
    Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s vanilkovou espumou, přepuštěným máslem a mletým mákem.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s vanilkovou espumou, přepuštěným máslem a mletým mákem.
    Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s vanilkovou espumou, přepuštěným máslem a mletým mákem.| Zdroj: E15 Michaela Szkanderová
  • Vinohradský Parlament, restauraci, která si zakládá na tradičních českých specialitách otevřel před sedmi lety Viktor Kaplan s Davidem Petříkem, majitelé gastronomické společnosti Together.
    Vinohradský Parlament, restauraci, která si zakládá na tradičních českých specialitách otevřel před sedmi lety Viktor Kaplan s Davidem Petříkem, majitelé gastronomické společnosti Together.| Zdroj: Together
  • Kromě svíčkové, koprovky nebo rajské připravují speciální sezonní nabídky. Například zvěřinové a zabijačkové hody nebo svatomartinské husy.
    Kromě svíčkové, koprovky nebo rajské připravují speciální sezonní nabídky. Například zvěřinové a zabijačkové hody nebo svatomartinské husy.| Zdroj: Together
Bramborové knedlíky plněné divočákem
Jan Pípal, šéfkuchař restaurace Vinohradský Parlament
„Chceme, aby hosté viděli celý proces a pracnost, která se za přípravou knedlíků skrývá - kynutí, hnětení, odvalování a plnění,“ přiblížil gastromický koncept šéfkuchař Vinohradského Parlamentu Jan Pípal. Knedlíkárna tam po rozsáhlé rekonstrukci vznikla před rokem.
Špekové knedlíky z vyhlášené knedlíkárny Vinohradského Parlamentu
Na jejich přípravu je potřeba: 20 kusů rohlíků, 0,5 litru polotučného mléka, 50 gramů hrubé mouky, tři vajíčka, sůl, jedna střední cibule, 150 gramů špeku, hrstka petrželové natě a špetka muškátového oříšku.
Postup výroby: Rohlíky nakrájejte a nechte do druhého dne zaschnout.
Osolte.
Přidejte nasekanou petrželovou nať.
Přisypte mouku a orestovanou cibuli se špekem.
Smíchejte žloutky s mlékem.
Přilijte smíchané žloutky s mlékem.
Smíchané žloutky s mlékem.
Přisypte sůl a muškátový květ.
Lehce promíchejte a nechte pár minut provlhnout.
Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
Tvarujte mokrýma rukama koule.
Tvarujte mokrýma rukama koule.
Ty vařte v parní troubě 15 minut.
Vařte v parní troubě 15 minut.
Ve Vinohradském Parlamentu je nejčastěji podávají jako přílohu k dušeným a pečeným masům.
Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s kedlubnovým zelím a silnou zvěřinovou šťávou.
Na přípravu zhruba 10 bramborových knedlíků je potřeba: 500 gramů vařených nastrouhaných brambor, sůl, dva žloutky, 100 až 150 gramů hrubé mouky.
Postup výroby: Brambory smíchejte se žloutky a solí.
A hrubou moukou.
Případně dosypte o něco více mouky.
Těsto rozdělte pomocí nože nebo karty na deset dílů.
Těsto rozdělte pomocí nože nebo karty na deset dílů.
Vypracujte nejdříve pravidelnou kuličku.
Z ní udělejte pravidelnou placku.
Naplňte ji konfitem z divočáka.
A posléze opět vypracujte dokonale uzavřenou kuličku.
Knedlíky vařte 10-12 minut ve vroucí osolené vodě.
Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s kedlubnovým zelím a silnou zvěřinovou šťávou.
Kuchaři pod vedením Jana Pípala připravují pro hosty i sladkou variantu - tvarohové knedlíky plněné švestkami a čokoládou.
Pro přípravu šesti knedlíku je potřeba: 250 gramů polotučného tvarohu, dva žloutky, dvě až čtyři polévkové lžíce hrubé mouky, špičku nože kypřícího prášku, špetku soli, švestky a 60 gramů nugátové čokolády.
Výroba tvarohových knedlíků ve Vinohradském Parlamentu
Postup výroby: Tvaroh smíchejte se žloutky a moukou.
Tvaroh smíchejte se žloutky a moukou.
Sůl a kypřící prášek promíchejte předem s moukou.
Vypracujte rychle hladké těsto.
A na pomoučněném vále vypracujte váleček.
Nožem nebo kartou nakrájejte na šest dílů.
Z nich připravte stejnoměrné placičky.
Z nich připravte stejnoměrné placičky.
Do nich plníte vypeckované švestky naplněné kouskem čokolády.
Do nich plníte vypeckované švestky naplněné kouskem čokolády.
Vypracujte pravidelné kuličky.
Vypracujte pravidelné kuličky.
Vypracujte pravidelné kuličky.
Vařte v lehce osolené vodě osm minut.
Vařte v lehce osolené vodě osm minut.
Vařte v lehce osolené vodě osm minut.
Polejte přepuštěným máslem.
Pocukrujte.
Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s vanilkovou espumou, přepuštěným máslem a mletým mákem.
Ve Vinohradském Parlamentu je podávají s vanilkovou espumou, přepuštěným máslem a mletým mákem.
Vinohradský Parlament, restauraci, která si zakládá na tradičních českých specialitách otevřel před sedmi lety Viktor Kaplan s Davidem Petříkem, majitelé gastronomické společnosti Together.
Kromě svíčkové, koprovky nebo rajské připravují speciální sezonní nabídky. Například zvěřinové a zabijačkové hody nebo svatomartinské husy.