3 důvody, proč hypotéky zdraží

V Česku opět trhají hypotéky rekordy

V Česku opět trhají hypotéky rekordy Zdroj: Profimedia.cz

ss
ss
ss
ss
ss
6
Fotogalerie

Průměrné úrokové sazby u hypoték s velkou pravděpodobností půjdou nahoru, předpovídají bankéři i analytici.

Úroky u hypoték propadly podle údajů Fincentrum Hypoindexu na nové historické dno – jejich průměrná sazba poklesla v listopadu na 1,77 procenta. V dalších měsících se má ale situace otočit a hypotéky budou dále zdražovat.

1. Regulace ministerstva financí

Banky si stěžují, že nový zákon o spotřebitelském úvěru, který začal platit od letošního prvního prosince, jim výrazně zvýšil náklady. Upozorňují, že administrativa s hypotékami je nejen časově a finančně náročnější, ale také na to, že klient bude moci bez sankce splatit každý rok až 25 procent úvěru.

Pro banku se tak jedná o nevýhodnou situaci, při které nemůže kalkulovat se stabilním výnosem z hypotéky během celého období fixace. Výsledkem bude zdražování: „Pokud jde o směrnici jako takovou, tak se domnívám, že přispívá ke zdražení hypoték,“ potvrzuje generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.     

2. Vyšší inflace

Meziroční inflace v listopadu vzrostla na 1,5 procenta a o 0,5 procentního bodu tak překonala odhad České národní banky (ČNB). „Míra inflace by měla dosáhnout cíle ČNB ve výši dvou procent už v prvním kvartále roku 2017,“ uvádí analytik Roklen24 Lukáš Kovanda. 

Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že ČNB ukončí svůj intervenční režim dříve, než se dosud předpokládalo, a to možná již ve druhém čtvrtletí příštího roku. S ukončením intervenčního režimu by mělo podle viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla dojít také ke zvýšení hlavních úrokových sazeb, což se s velkou pravděpodobností projeví také na růstu úroků u hypoték.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde

3. Zdražující dluhopisy

Výnosy na státních dluhopisech ve světě, ale i u nás, pozvolna rostou. Zatímco v září se průměrná úroková sazba u desetiletých českých dluhopisů pohybovala kolem 0,25 procenta, v prosinci je to zatím dvojnásobek. Rostoucí výnosy na dluhopisech mohou bankám zdražit financování prostřednictvím hypotečních zástavních listů.

„Prostředí rostoucích výnosů dluhopisů je konzistentní s prostředím obecného růstu úrokových sazeb,“ uvádí Kovanda. Hypoteční zástavní listy ke svému financování například využívá současná jednička na trhu Hypoteční banka.