ČNB v březnu vynaložila na intervence rekordních 520 miliard

ČNB ilustrační

ČNB ilustrační Zdroj: ČTK

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
ČNB
9
Fotogalerie

Česká národní banka v březnu v rámci intervencí proti posilující koruně na devizovém trhu vynaložila zhruba 520 miliard korun za nákup eur. Jde o největší měsíční objem od spuštění intervencí v listopadu 2013. Od té doby do konce března ČNB intervenovala v objemu zhruba dvou bilionů korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které dnes centrální banka zveřejnila.

Režim devizových intervencí, který ČNB zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR, centrální banka ukončila 6. dubna. Důvodem nárůstu objemu v březnu byl podle dřívějších vyjádření analytiků tlak investorů s blížícím se očekávaným koncem intervencí i údaje o rostoucí inflaci.

"ČNB díky načasování konce takzvaného tvrdého závazku umožnila do tuzemské ekonomiky v letošním roce přitéct extrémní objem spekulativního kapitálu v řádech desítek procent HDP. Koruna je tak extrémně překoupená a jejímu posílení brání postupné uzavírání pozic spekulativního kapitálu," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Aktuálně se koruna obchoduje za 26,69 Kč/EUR.

Prozatím se z relativně poklidného vývoje kurzu koruny po ukončení intervencí podle Seidlera ukazuje, že spekulativní kapitál v tuzemské ekonomice poměrně trpělivě vyčkává. "Jeho postupný odliv z ČR však bude posilování koruny v letošním roce zpomalovat. Zpřísnění měnových podmínek prostřednictvím kurzu tak bude menší, než ČNB očekávala, což povede v druhé polovině letošního roku ke zvyšovat základních úrokových sazeb ČNB," uvedl.

Čtěte vše o intervencích ČNB >>>

Devizové rezervy se tak podle Seidlera dostaly z původních 20 procent HDP před zahájením kurzového režimu k 70 procentům HDP. ČNB dlouhodobě uvádí, že jí růst devizových rezerv nevadí a není v tomto ohledu omezena žádným limitem. Devizové rezervy ale mohou přivést centrální banku do účetní ztráty, a to kvůli jejich přecenění po ukončení kurzového závazku. ČNB k tomu dlouhodobě dodává, že její hlavní úlohou není vytváření zisku, ale péče o cenovou stabilitu. Z výsledků hospodaření ČNB za loňský rok vyplývá, že v jejím rezervním fondu by měla banka mít i se ziskem 46,5 miliardy korun za loňský rok zhruba 60 miliard korun.

Devizové rezervy České národní banky vzrostly za duben o 1,5 miliardy eur na 124,5 miliardy eur, zatímco v předchozích měsících stoupaly měsíčně o více než deset miliard. Zpomalení růstu souvisí s ukončením intervenčního režimu.

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec