Dolar si zasedl na střední Evropu

dolar

dolar

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Setkání nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa a Mitta Romneyeho
Donald Trump
12
Fotogalerie

Středoevropské měny neustály volbu Donalda Trumpa do čela Ameriky. Od okamžiku oznámení výsledku amerických voleb propadlo trio těchto měn vůči americkému dolaru v průměru o pět procent. Zatímco takřka sedmiprocentní pád poslal maďarský forint a polský zlotý na nejslabší úroveň za posledních deset let, česká koruna tratila o polovinu méně.

„Na rozdíl od Polska a Maďarska se česká měna z Trumpova syndromu už částečně otřepala. Spekulativní příběh koruny ve spojení s blížícím se ukončením intervencí ČNB je pro některé hráče stále dostatečně lákavé téma,“ uvádí hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek. Koruna nekopírovala osud svých regionálních protějšků i díky větší důvěře v očích kapitálu.

„Česko už nebývá řazeno mezi typické rozvíjející se trhy, proto její pokles vůči dolaru působí poněkud nezvykle,“ soudí ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Zájem investorů o region přesto po zvolení Trumpa poleví.

Vývoj forintu a zlotého od zvolení Donalda Trumpa prezidentem USAVývoj forintu a zlotého od zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA|Thomson Reuters

„Hlavním důvodem poklesu středoevropských měn je snížení relativní atraktivity aktiv vůči dolaru. K tomu došlo v reakci na očekávané změny v hospodářské politice v USA, kde by mělo dojít k fiskálnímu uvolnění v kombinaci s měnovým zpřísněním,“ uvádí hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Česká měna tak podle něj neoslabila jako zlotý nebo forint, a to z toho důvodu, že již předtím byla a stále je podhodnocená. Zámořské volby oslabily i další měny rozvíjejících se trhů, přestože povětšinou v menší intenzitě.

 Zhruba o tři procenta oslabily vůči dolaru měny Bulharska či Rumunska. Obdobně tratilo brazilské peso či indická rupie, dvakrát rychleji pak oslabil malajsijský ringgit. Nejslabší od léta 2008 je vůči americké měně i čínský jüan.

„Zájem o rozvíjející se trhy klesl. Investoři ponejvíce vybírají své peníze uložené vesměs ve státních dluhopisech těchto zemí a přepínají do akcií,“ říká ekonom Moody’s Analytics Tomáš Holinka.