Firmy si více půjčují v eurech, úvěry v cizích měnách překonaly rekord

Eurobankovky

Eurobankovky Zdroj: Pixabay.com

České firmy mají poprvé více než čtvrtinu dluhů u bank v jiných měnách než v té domácí. Padl tím rekord. Zájmu o půjčky v eurech nahrávají především historicky nejnižší úroky i vidina nižších splátek po posílení koruny.

České firmy stále častěji volí pro své financování jinou měnu než korunu. Tvrdí to alespoň české banky, podle kterých roste zájem byznysmenů především o půjčky v eurech. Ekonomové k hlavním důvodům počítají kromě sílícího zahraničního obchodu i setrvale klesající úroky z úvěrů ve společné měně, jakož i sázky na to, že po skončení devizových intervencí ČNB klesnou splátky díky silnější koruně.

„Financování v eurech je letos oproti předchozím dvěma letům v objemech více než dvojnásobné. Je třeba zdůraznit, že financování v evropské měně je silné zejména v oblasti nemovitostí,“ uvedl mluvčí UniCredit Petr Plocek. „Významně roste poptávka po úvěrech v cizích měnách, speciálně po úvěrech v eurech a dolarech,“ dodala mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Dluhy firemDluhy firem|E15

Rostoucí význam alternativních měn potvrzují i data České národní banky. Ke konci července měly domácí podniky nabráno v jiných měnách 246 miliard korun, jejich podíl tak poprvé v historii překonal čtvrtinu všech dluhů firem u bank. Zatímco bankovní úvěry českých firem letos narostly o necelá tři procenta, půjčky v eurech se zvýšily o více než sedmnáct procent, což v přepočtu odpovídá 36 miliardám korun.

„Úročení korporátních úvěrů v eurech je většinou postaveno na plovoucí úrokové sazbě, jako je Euribor, a na kreditní marži,“ vysvětlila Kristýna Havligerová z České spořitelny. Sazby Euribor jsou přitom historicky nejníže, a navíc leží v záporu, což dlužníkům hraje do karet.

„Domácí úrokové sazby jsou nízko, ale v západní Evropě jsou ještě níž. Motivací pro firmy k cizoměnovým úvěrům je navíc centrální bankou udržovaný slabší kurz koruny vůči euru a očekávání, že po skončení intervencí koruna posílí. Tím by se zlevnily splátky úvěru,“ říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Půjčky v eurech se staly v posledních letech podstatně dostupnější díky uvolněné měnové politice Evropské centrální banky.