Koruna poprvé od skončení intervencí prolomila hranici 26 korun za euro

česká koruna

česká koruna Zdroj: Profimédia

ilustrační foto
ilustrační foto
Koruna je nejsilnější od intervencí, přiblížila se k 26,10 Kč/EUR  - ilustrační foto
4
Fotogalerie

Česká měna poprvé od ukončení intervencí České národní banky prolomila hranici 26 korun za euro. Koruna dopoledne posílila na 25,995 korun za euro, později opět oslabila.

Sílu domácí měny stále určuje podle makléře společnosti Roklen Radka Pavlíčka dobrá kondice české ekonomiky, která je navíc podpořena vidinou vyšších úrokových sazeb. "Dá se předpokládat, že po proražení 26 korun za euro se kurz posune o něco výše s tím, jak budou někteří méně trpěliví investoři vybírat zisky," upozornil Pavlíček.

"Aktuálně ke zhodnocování koruny přispěly globálně významné americké banky, které avizují, že ČNB zvýší své klíčové sazby už na zasedání 3. srpna," dodal analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Podle středeční zprávy Bank of America trh podceňuje možnost, že ČNB v blízké době zvýší klíčové úrokové sazby. Zájem o korunu zvyšuje také střednědobá prognóza této banky, podle níž ČNB bude po srpnovém zvýšení sazeb zpřísňovat svou měnovou politiku pravidelně každé čtvrtletí, dokud dvoutýdenní repo sazba nedosáhne jednoho procenta, dodal Kovanda.

S pomocí intervencí udržovala Česká národní banka od roku 2013 kurz koruny k euru nad 27 korun za euro kvůli hrozící deflaci. Na začátku letošního dubna centrální banka intervence ukončila, a od té doby postupně koruna vůči euru i dolaru posiluje. K hranici 26 korun za euro se česká koruna přiblížila už ve středu.