Covid v Česku přehledně v číslech. Rekord v denních nárůstech nemocných, docházejí lůžka

Testování na COVID-19 v Kateřinské zahradě.

Testování na COVID-19 v Kateřinské zahradě. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Testování na COVID-19 v Kateřinské zahradě.
Testování na COVID-19 v Kateřinské zahradě.
3
Fotogalerie

České laboratoře potvrdily ve čtvrtek ráno (údaje za středu) 9 544 nových případů nákazy koronavirem. Jde o dosavadní rekord. Mnoho prognóz počítá s dalšími nárůsty v dalších dnech. Roste také počet hospitalizovaných lidí i nemocných zdravotníků, což je klíčový parametr pro zvládání epidemie COVID-19. Aspoň tady ale jedna dobrá zpráva, počet nemocných zdravotníků nedosahuje kritické úrovně pro držení chodu nemocnic. Ve spolupráci s portálem Živě.cz přinášíme grafické shrnutí všech důležitých aspektů pandemie koronaviru v Česku.

Počet nových případů

Šíření nemoci COVID-19 v České republice asi nejlépe shrnuje graf s denními přírůstky potvrzených nakažených. Červená čára je sedmidenní plovoucí průměr, který vyrovnává extrémy a dobře zvýrazňuje aktuální vývoj.

Nakažení vs. mrtví

Šedá spodní část grafu, ve které najdete sedmidenní průměr denních úmrtí, má za oranžovou částí s denními nakaženými zpoždění několik týdnů. Pozor, každá z částí tohoto grafu má na ose Y jiné měřítko.

Počet lidí s COVID-19 v nemocnicích

Vývoj počtu lidí hospitalizovaných kvůli COVID-19 je velmi důležité měřítko, které ukazuje, jak se nemoc šíří. Lidé s lehkým průběhem třeba ani nemusí zjistit, že jsou nemocní, nedostanou se do statistik. Oproti tomu nejzávažnější případy pozornosti neujdou. Tmavou barvou je v grafu zvýrazněna podmnožina pacientů s těžkým průběhem nemoci.

Volné kapacity v nemocnicích

Nemocnice musí Ministerstvu zdravotnictví pravidelně oznamovat, kolik mají k dispozici volných lůžek různého typu, kolik různých přístrojů, jaký je stav lékařů a sester. Web Hlídač státu začal tyto informace zveřejňovat.

Podívejte se, kolik je v jednotlivých krajích volných a obsazených lůžek, které mohou být využité k léčbě COVID-19.

V grafu rozlišujeme lůžka pro covid, která jsou vyhrazena infekčním pacientům, izolovaná od ostatních. Pro lékaře u nich platí zvláštní režim. Lůžka pro ostatní je pak běžná nemocniční kapacita bez speciálního režimu.

Podstatný údaj pro zvládání pandemie jsou také kapacity lékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu.

Ještě více infografik, například celoevropské srovnání počtu testů, najdete na webu Živě.cz >>>