Milionům domácností v Evropě hrozí po vypršení kurzarbeitu dluhová past

Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19

Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19 Zdroj: Reuters

Evropu čekají další hospodářské otřesy, protože plány na ukončování bezprecedentní podpory zaměstnanců zavedené během koronavirové pandemie by mohly uvrhnout miliony domácností do dluhové pasti. Píše o tom agentura Bloomberg.

Organizace, jež pomáhají jednotlivcům řešit jejich finanční problémy, varují před prudkým nárůstem počtu domácností, které nedokážou platit své účty. Dokonce i v zemích s vysokou úrovní úspor, jakou jsou Německo a Rakousko, začínají mít obyvatelé obavy, píše Bloomberg.

"V některých oblastech již ve srovnání s loňským rokem registrujeme výrazný nárůst lidí žádajících o radu," uvedla Maria Kemmetmüllerová z rakouské organizace zastřešující dluhové poradce. "Na podzim očekáváme celoplošný nárůst poradenství až o 40 procent," dodala.

Problémy domácností s dluhy jsou jednou z mnoha hrozeb pro oživení ekonomiky z hospodářské krize. Podkopávají totiž spotřebitelské výdaje a podle některých studií zvyšují riziko širší finanční nestability, upozorňuje agentura Bloomberg.

Organizace European Consumer Debt Network, která se snaží bojovat proti nadměrnému zadlužení domácností, odhaduje, že s dluhovými problémy se v Evropské unii již nyní potýká až deset procent domácností, a poradce Kosta Skliris předpokládá, že tento podíl se minimálně zdvojnásobí.

Podle studie bruselského institutu Bruegel téměř třetina evropských domácností již před krizí počítala s tím, že by nebyla schopna uhradit neočekávaný výdaj. Britský institut Resolution Foundation tento měsíc upozornil, že 44 procent britských domácností před koronavirovou krizí nebylo schopno platit své účty v případě tříměsíčního výpadku hlavního zdroje příjmů.

Klíčovou příčinou finančních problémů domácností je ztráta mzdy. Dopady pandemie na zadlužení domácností tak zatím omezují vládní opatření na podporu zaměstnanců (obvykle označovaná jako kurzarbeit), pro které jejich zaměstnavatelé nemají v důsledku koronavirové krize dostatek práce. Mnohé vlády však kvůli vysokým nákladům plánují postupné rušení těchto opatření, což by mohlo vést k nárůstu nezaměstnanosti, píše agentura Bloomberg.

"Zájem o (dluhové) poradenství výrazně vzroste," uvedl mluvčí německého svazu dluhových poradců Roman Schlag. "Dlužníci se budou se svou situací nejprve snažit vypořádat sami, někdy s katastrofálním výsledkem. V určitém okamžiku zjistí, že to sami nemohou zvládnout, a tehdy se obrátí na poradce," dodal.

Problémy domácností se zadlužením podle agentury Bloomberg podtrhují riziko, že hospodářská krize vyvolaná šířením koronaviru povede k prohloubení nerovností. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) minulý měsíc varovala, že krize bude mít obzvlášť výrazný dopad na osoby s nízkými příjmy, ženy, migranty a mladé lidi.