Nouzový stav, omezení pohybu lidí či otevírací doby obchodů potrvají zatím do 20. listopadu

Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku je premiér Andrej Babiš.

Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku je premiér Andrej Babiš. Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku jsou premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová.
Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku jsou premiér Andrej Babiš (vlevo) a nový ministr zdravotnictví Jan Blatný.
Premiér Andrej Babiš (ANO) žádal ve Sněmovně o prodloužení nouzového stavu (30.10.2020)
4
Fotogalerie

Nouzový stav bude moci trvat v Česku kvůli epidemii nového koronaviru zatím jen do 20. listopadu. Souhlas vládě s jeho prodloužením o 17 dnů v pátek dala sněmovna podle návrhu opozičních Pirátů, KDU-ČSL a ODS. Vláda tak ihned po skončení jednání poslanců na svém mimořádném zasedání stav nouze prodloužila. Stejně tak kabinet prodloužil i platnost opatření, která byla s trváním nouzového stavu svázaná. 

Kabinet ANO a ČSSD poslance žádal, aby mohl mimořádný stav pokračovat až do 3. prosince, v dolní komoře ale pro návrh nesehnal dost hlasů. Pro návrh Pirátů, lidovců a občanských demokratů zvedlo ruku 86 z 97 poslanců. Proti hlasovali jen zákonodárci SPD a nezařazení poslanci. O dalších návrzích s ještě kratšími termíny už dolní komora nehlasovala.

Na závěr asi pětihodinového jednánío stavu nouze sněmovna kývla na několik usnesení, které předložili Piráti. Vláda by měla poslancům například předložit před ukončením nouzového stavu zprávu o dalším navrhovaném postupu a vyhodnocení přijatých opatření k omezení šíření nákazy.

Plošné restrikce pokračují

Vláda potřebovala prodloužit nouzový stav kvůli epidemické situaci v Česku. Na jeho konec jsou navázány některé restrikce, jejichž platnost chtěla vláda zachovat. Bez prodloužení nouzového stavu by nemohla platit například plošná omezení svobody volného pohybu obyvatel a také obchodu a služeb.

Podle rozhodnutí kabinetu z pátku 30. října bude pokračovat například omezení shromažďování a pohybu včetně zákazu nočního vycházení mezi 21:00 a 04:59. Prodejny a provozovny služeb budou rovněž zavřené v rozsahu, jako byly doposud. Obchody, které mohou fungovat, mohou mít od středy otevřeno jen mezi 05:00 a 20:00. V neděli si lidé nenakoupí, ale dál mohou využívat nákup jídla z okének restaurací. Zákaz prodeje se netýká lékáren či čerpacích stanic, obchodů na nádražích či letištích či prodejen ve zdravotnických zařízeních.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) kabinet některé restriktivní opatření upravil. Veřejná shromáždění, u nichž je počet účastníků omezen na 100 osob, se budou moct nyní konat pouze ve vnějších prostorách. Výjimku ze zákazu volného pohybu osob také budou mít studenti zdravotnických škol, kteří cestují za studiem nebo za zkouškami.

Školy zůstávají zavřené

Kabinet by příští týden měl také zveřejnit kritéria pro omezování provozu škol a scénáře postupného návratu žáků do lavic. O termínech bude ministerstvo školství jednat s ministerstvem zdravotnictví příští týden. Za prioritu považuje ministr šolství Robert Plaga zahájení prezenční výuky v 1. a 2. třídách základních škol, následně obnovení provozu speciálních škol a otevření závěrečných ročníků základních a středních škol.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že vláda nechce dávat žádné falešné naděje, proto nyní nemluví o konkrétních termínech. Podle Plagy bude důležité podložit rozhodnutí o návratu žáků konkrétními daty, protože návrat jednoho školního ročníku znamená, že se dostane do pohybu až 100 tisíc lidí. Ministr proto nevyloučil, že v první fázi se žáci budou učit v turnusech, tedy že vždy bude ve škole přítomná pouze polovina tříd z daného ročníku.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát. Vládě usnadňoval také například nákupy ochranných pomůcek. Dříve byl vyhlášen po záplavách v srpnu 2002, dubnu 2006 a červnu 2013 či po orkánu Kyrill v lednu 2007.

Vláda smí nouzový stav vyhlásit jen s uvedením důvodů na určitou dobu a pro určité území. Současně musí vymezit, která práva a v jakém rozsahu se omezují. Nouzový stav je možné vyhlásit nejdéle na 30 dnů, s prodloužením pak musí předem souhlasit Sněmovna.

Nouzový stav podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR aktuálně umožňuje vládě zavádět přísná opatření včetně plošných zásahů do základních práv, pro která by nestačila rozhodnutí ministra zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Blatný řekl, že zatím nemůže slíbit, že se jedná o poslední prodloužení. „V žádném případě nemáme vyhráno, musíme být zodpovědní. Je možné, že se nouzový stav znovu prodlouží,“ řekl.