Vláda vyhlašuje od pondělí nouzový stav. Dotkne se hromadných akcí i restaurací

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznamuje vyhlášení nouzového stavu

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznamuje vyhlášení nouzového stavu Zdroj: ČTK / Michal Krumphanzl

V Česku začne od pondělí 5. října znovu platit nouzový stav, letos už podruhé. Trvat má třicet dní. Vláda k vyhlášení nouzového stavu přikročila z toho důvodu, aby mohla zavést plošná krizová opatření, které mají zabránit dalšímu šíření koronavirové pandemie.

„Vyhlášení nouzového stavu v žádném případě neznamená, že bychom zaváděli taková opatření, jako byla na jaře. Je to legislativní rámec, který nám umožní přijmout plošná opatření,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Většina omezení má trvat 14 dní. Studenti středních škol a vyšších stupňů gymnázií v rizikových oblastech by měli přejít na distanční výuku. Omezit by se měly až na výjimky hromadné akce, zejména kultura a sport, konkrétně se vnitřních aktivit bude moci účastnit nejvíce deset lidí, venkovních pak dvacet lidí. Další omezení se týkají restaurací, kde si k jednomu stolu může sednout nejvíce šest lidí. Zastropovat by se měl také počet hostů na svatbách a pohřbech.

Bez nových opatření by podle Prymuly mohlo do konce října dojít k přetížení českých nemocnic. Je proto podle něj důležité, že nouzový stav umožňuje nařídit práci zdravotníkům a zapojit studenty medicíny. „Shodli jsme se s odborníky, že rychlá opatření na krátkou dobu jsou lepší než pozvolná opatření a pomalé uvolňování,“ řekl ministr.

Na tiskové konferenci k vyhlášení nouzového stavu, na které chyběl premiér Andrej Babiš (ANO), uvedl Prymula, že opatření by neměla příliš zasáhnout ekonomiku. „Je nám jasné, že v oblasti kultury ekonomické dopady jsou, a budeme o nich nepochybně diskutovat,“ řekl Prymula.

Vláda smí podle zákona vyhlásit nouzový stav na třicet dní, Poslanecká sněmovna může rozhodnutí zrušit. Další prodloužení nouzového stavu už vláda nemůže učinit sama a potřebuje souhlas poslanců.

O nouzovém stavu debatovali ve středu také poslanci, které vláda ve sněmovně seznámila se zamýšlenými opatřeními. „Vyhlášení nouzového stavu je přiznáním naprostého selhání vlády,“ řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které kabinet situaci podcenil.

Poslanec Jan Farský (STAN) dodal, že za současnou situaci je odpovědný premiér Babiš. „Ti, co nechybovali, skončili, ten, co chyboval, tady pořád je,“ řekl Farský, který připomněl rezignace ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) či epidemiologa Rastislava Maďara. Opoziční strany vyzvaly Prymulu, aby představil podrobný pandemický plán do Vánoc.

Druhý nouzový stav v Česku

Od kdy: Nouzový stav začne v pondělí 5. října 2020 a bude trvat 30 dní. Většina omezení je zatím vyhlášena na 14 dní.

Školy: Střední školy, vyšší odborné školy a vyšší stupně gymnázií v oranžových a červených okresech přejdou na distanční výuku. Na školách rovněž bude probíhat hudební výchova bez zpěvu, tělesnou výchovu mají nahradit procházky.

Restaurace: Nově si k jednomu stolu smí sednout maximálně šest lidí.

Zákaz shromažďování: Hromadné akce budou moci probíhat do 10 lidí uvnitř budov, do 20 venku.

Výjimky ze zákazu shromažďování:

  • Domácnosti, práce v zaměstnání, jednání zastupitelstev.
  • Divadelní představení, činohra, balet, kina do 500 lidí. Musí být ovšem zrušené občerstvovací přestávky. Zákaz mají představení se zpěvem, jako koncerty, opery a muzikály.
  • Bohoslužby do 100 lidí a bez zpěvu.
  • Profesionální sportovní utkání bez diváků. Na stadiony smí být maximálně 130 sportovců a dalšího personálu.

Svatby a pohřby: Od 19. října se smí svatby a pohřbu účastnit nejvíce 30 lidí. Omezení by mělo trvat dva týdny do konce nouzového stavu.