Černý scénář americké banky počítá s propadem akcií Tesly o 95 procent

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: Tesla

Tesla Model S
Servis elektromobilů Tesla v Oslu
Elektromobily v Norsku poprvé tvořily většinu prodaných nových vozů
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15
Model Y
7
Fotogalerie

Banka Morgan Stanley snížila svou nejhorší prognózu ceny akcií Tesly z 97 na pouhých 10 dolarů. Její obavy se opírají zejména o vysoké zadlužení automobilky a klesající čínskou poptávku. Akcie Tesly meziročně klesly už o 38 procent. "Realistický" scénář ovšem počítá s jejich růstem.

„Náš upravený negativní scénář počítá s tím, že Tesla splní svůj cíl odbytu v Číně jen zhruba z poloviny. Příčinou je vysoce nestabilní obchodní situace v regionu, a to zejména v technologickém sektoru, v němž roste riziko vládních zásahů a omezení,“ napsal podle CNBC analytický tým Morgan Stanley.

Z tohoto důvodu snížil očekávanou cenu akcií Tesly v případě černého scénáře o 87 dolarů až na cílových deset dolarů za podíl.

Adam Jonas z Morgan Stanley nicméně nadále počítá s cílovou cenou akcií Tesly ve výši 230 dolarů, tedy nad aktuální hladinou. Jeho „býčí“ předpověď dokonce kalkuluje s jejich skokem až k hladině 390 dolarů.

V pondělí cena akcií americké automobilky Tesla klesla poprvé od prosince 2016 pod psychologickou hranici 200 dolarů. Tesla se však už v průběhu dne vrátila nad hranici 200 dolarů za akcii, kde se jí podařilo setrvat i během úterního odpoledne.

Jak technologie mění svět investic a zavedená odvětví? Dozvíte se v novém magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15

Jak technologie mění svět investic a zavedená odvětví? Dozvíte se v novém magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Více na https://www.e15.cz/byznys/technologie-a-media/tesla-v-problemech-hodnota-jejich-akcii-klesla-pod-psychologickou-hranici-1359021