Američtí regulátoři žalují největší kryptoměnovou burzu světa i jejího šéfa

Americký úřady žalují největší kryptoburzu světa.

Americký úřady žalují největší kryptoburzu světa. Zdroj: profimedia.cz

Americký regulátor CFTC (Commodity Futures Trading Commission) v pondělí zažaloval největší světovou kryptoměnovou burzu Binance za vědomé porušování pravidel obchodování. Úřad žalobu vztáhnul i na zakladatele a generálního ředitele burzy Čchang-pchenga Čaa. Kryptoměny v reakci na zprávu začaly klesat, velký výprodej potkal například měnu BNB (dříve Binance Coin). Bitcoin v úterý klesnul pod hranici 27 tisíc dolarů. Čao jakékoliv provinění striktně odmítá. 

Žaloba se vztahuje také na bývalého CCO Binance Samuela Lima. Podle CFTC nezvládlo vedení společnosti dohlížet na všechny aktivity Binance a v některých případech aktivně dopomáhalo porušování amerických zákonů.

CFTC se opírá i o soukromé konverzace mezi členy vedení firmy, které na začátku března zveřejnil The Wall Street Journal a podle kterých Binance vyzývala svoje klienty, aby skrývali své lokace pomocí VPN a dosáhli tím možnosti obchodovat i na území USA. Tam Binance oficiálně nepůsobí.

Co je NFT?

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Mluvčí kryptoburzy uvedl, že ho vznesená obvinění zaskočila a zklamala. „Naše společnost uskutečnila v posledních dvou letech významné investice, aby zajistila, že na platformě nejsou žádní aktivní uživatelé ze Spojených států. Máme v úmyslu nadále spolupracovat s regulátory v USA i všude ve světě,“ dodal. Vlastní prohlášení později zveřejnil i šéf Binance Čao, v němž napsal, že „obvinění nenabízí úplnou reprezentaci faktů.“ Zároveň zopakoval slova svého mluvčího, že kryptoburza je připravena s orgány spolupracovat.    

Binance je dlouhodobě cílem i některých amerických senátorů. Trojice vedená demokratkou Elizabeth Warrenovou po šéfovi burzy požaduje, aby odkryl celou účetní rozvahu firmy. Podle senátorů navíc existují důkazy o tom, že je firma neprůhledná a že umožnila vyprání až deseti miliard dolarů špinavých peněz.

Do Binance se opřel i jeden z právníků Komise pro cenné papíry SEC. Během slyšení ohledně zkrachovalé firmy Voyager prohlásil, že světová jednička je prakticky burzou pro neregistrované cenné papíry.

Binance byla založena v roce 2017 a má více než sto milionů uživatelů po celém světě. Její zakladatel Čao je Kanaďan čínského původu. S majetkem přesahujícím deset miliard dolarů patří k nejbohatším lidem světa. 

Podle tuzemské Asociace pro kapitálový trh investovala do kryptoměn už pětina Čechů. Zejména starší generace však má vůči virtuálním měnám stále převážně negativní postoj.