Boj o kryptoměnové regulace v USA sílí. Burza Coinbase sází na lobbing

Americká Coinbase patří spolu s Binance či Krakenem mezi největší kryptoměnové burzy na světě

Americká Coinbase patří spolu s Binance či Krakenem mezi největší kryptoměnové burzy na světě Zdroj: profimedia.cz

Americká Coinbase patří spolu s Binance či Krakenem mezi největší kryptoměnové burzy na světě
Americká Coinbase patří spolu s Binance či Krakenem mezi největší kryptoměnové burzy na světě
3
Fotogalerie

Hra o nastavení budoucích pravidel kryptoměnového světa nabývá na dramatičnosti. Coinbase, jedna z největších kryptoměnových burz ve Spojených státech, vynakládá v posledních měsících stále více peněz na lobbing. Snaží se ovlivnit přístup amerických zákonodárců a dohledových úřadů k regulaci kryptosvěta.

Coinbase, kterou před devíti lety založili Brian Armstrong a Fred Ehrsam, jen v letošním třetím čtvrtletí vynaložila na lobbing téměř 800 tisíc dolarů, zhruba 17,5 milionu korun. Používá k tomu jak vlastní experty, tak najaté právní kanceláře. Nutno dodat, že lobbing je ve Spojených státech zcela běžná, legální a registrovaná činnost.

„Zejména v roce 2021 se ukázalo, že kryptoekonomika napříč Spojenými státy exponenciálně roste a Američané se velmi zajímají o budoucnost  digitálních aktiv. Zvyšujeme kvůli tomu svou přítomnost ve Washingtonu. Chceme tím reprezentovat názor Američanů v těchto důležitých debatách o regulacích,“ sdělil odbornému webu The Block mluvčí Coinbase.

Server Politico v září uvedl, že společnost Coinbase, jejíž akcie se veřejně obchodují na burze, si pro potřeby lobbingu najala také právní kancelář, ve které pracuje Andrew Olmem. Ten za prezidentování Donalda Trumpa působil v Bílém domě jako zástupce ředitele Národní ekonomické rady. Předtím mimo jiné pracoval jako člen týmu předsedy komise pro bankovnictví v americkém Senátu, tehdy v horní komoře Kongresu. 

NFT – Nezaměnitelný token

Video placeholde
• Videohub

Zákon, který v USA ošetřuje aktivity v oblasti lobbingu, vyžaduje po firmách i dalších subjektech, aby se registrovaly a informovaly o své činnosti. Za lobbování se považují například kontakty s členy Kongresu a členy jejich týmů nebo také kontakty s lidmi, kteří jsou součástí výkonné moci, a se zaměstnanci úřadů, jež dohlížejí na finanční trhy.

Zvýšená aktivita burzy Coinbase a jejího generálního ředitele Armstronga přichází v době, kdy nový šéf americké Komise pro cenné papíry Gary Gensler požaduje rozšíření pravomocí svého úřadu v oblasti kryptoměnových burz a souvisejících subjektů. Kryptoměnové trhy a jejich finanční produkty jsou regulovány mnohem slaběji než třeba tradiční burzy s cennými papíry či komoditní burzy.

Web The Block v této souvislosti upozornil, že Coinbase zvýšila své aktivity hlavně poté, co Komise pro cenné papíry v létě zasáhla proti jejímu kryptoproduktu, jenž nabízel zhodnocení vkladů. Burze Coinbase hrozila ze strany komise žaloba, jelikož podle názoru úředníků nesl produkt znaky cenného papíru. Tím pádem by měl podléhat schválení regulátora.

Coinbase následně produkt nespustila a šéf burzy Armstrong se proti krokům komise ohradil na Twitteru.