Krypto-graf týdne: Další prudký pád bitcoinu. Velcí hráči ale hned přikupují

Bitcoin bojuje o kótu 30 tisíc dolarů.

Bitcoin bojuje o kótu 30 tisíc dolarů. Zdroj: reuters/e15

Cena bitcoinu pokračuje v divokých pohybech. Prudký propad se mu nevyhnul ani tento týden. Někteří velcí investoři ale neváhali využít situace k doplnění portfolia.

Kurz nejrozšířenější kryptoměny se v noci na pátek propadl pod hladinu 30 tisíc dolarů za jednu minci. Bitcoin během 24 hodin oslabil o zhruba 17 procent. Co mohlo řadu nováčků ve světě kryptoměn vyděsit, zkušenější investoři brali jako nákupní příležitost. Krátce po poklesu pod 30 tisíc dolarů oznámila americká firma MicroStrategy, která se specializuje na byznysovou analytiku, že využila situace.

Do svých už tak poměrně slušných zásob bitcoinů přikoupila dalších zhruba 314 mincí. Předtím jich měla ve svých rezervách přes 70 tisíc. A bitcoin se mezitím vrátil zpět nad psychologickou hranici, která o polovinu převyšuje několikaleté dvacetitisícové maximum. Bitcoinu se letos nevyhnula řada znatelných cenových propadů.Bitcoinu se letos nevyhnula řada znatelných cenových propadů.|Cointelegraph/TradingView

Podobný vzorec se u kurzu kryptoměny opakuje v podstatě od začátku roku. V předchozích týdnech cenou bitcoinu zatřásly ještě dramatičtější propady – jednou o dvacet, podruhé o 27 procent během jednoho obchodního dne. Tehdy vždy následoval výrazný cenový vzestup o desítky procent, připomíná server Cointelegraph.

To značí, že dlouhodobí držitelé bitcoinu zůstávají v klidu, případě podobně MicroStrategy Michaela Saylora okamžitě dokupují.

Jsou poučeni, že ani během dlouhého období růstu se bitcoinu nevyhýbají poklesy o více než dvacet procent za den, jak ukázal třeba rok 2017, během něhož se kurz kryptoměny vyšplhal na dvacetinásobek.

Na druhou stranu, aktuální výkyvy bitcoinu ukazují paradox, který nahrává kritikům kryptoměny. Saylor a spol. přikupují virtuální mince jako obranu před hrozbou inflace a vnímají bitcoin jako digitální obdobu zlata či možný ostrov stability v rozjitřené době.

Už jenom proto, že bitcoinů nikdy nevznikne více než 21 milionů, zatímco se státy pokoušejí podpořit bojem s koronavirem ochromené ekonomiky masivním pumpováním peněz. Jenže neutuchající volatilita bitcoinu vyprávěnku o „bezpečném přístavu“ podle skeptiků zásadně nabourává.

Další pohled dodává analytik Bloombergu Mike McGlone s grafem dlouhodobě rostoucí průměrné roční ceny bitcoinu – nehledě na masivní výkyvy je prý trend zřetelný. Interpretací toho, co se kolem bitcoinu děje, zkrátka existuje hodně. Saylor a další velcí fanoušci kryptoměny se ale zatím spíše než debatám věnují hlasování vlastní peněženkou.