Bitcoin citelně oslabil, daří se však jiným virtuálním měnám

Tvůrce etheru Vitalik Buterin

Tvůrce etheru Vitalik Buterin Zdroj: profimedia

Bitcoin po víkendovém růstu na rekordní hodnoty oslabil. V pondělí v poledne odepisoval 14 procent a propadl se těsně pod 30 tisíc dolarů. Podle agentury Bloomberg jde o největší propad v rozpětí jednoho dne od března 2020. Analytická společnost The Block jej dává do souvislosti s likvidací derivátových pozic za více než miliardu dolarů. Nedávné zhodnocení nejrozšířenější kryptoměny ale nastartovalo růst těch ostatních.

Ether, druhá největší kryptoměna z hlediska tržní kapitalizace, posílila za den o čtyřicet procent, pak však o část zisků přišla. Vyplývá to z údajů portálu CoinMarketCap.

Ether v noci z neděle na pondělí překonal metu tisíce dolarů za digitální minci a vyšplhal až k 1150 dolarům. To však stále zaostává za rekordem z roku 2017, kdy se ether dostal až na 1400 dolarů. Kryptoměna navíc během pondělí klesla na 930 dolarů.

Zadařilo se ale i ostatním virtuálním měnám z první desítky podle tržní kapitalizace. Chainlink a litecoin posílily v noci na pondělí o 25 procent, Cardano ještě o deset procentních bodů více. Také ony ale později část zisků odevzdaly.

„Věřím, že jsme svědky přelévání peněz z bitcoinu směrem k altcoinům (ostatním digitálním měnám, než je bitcoin – pozn. red.) a že ether už bude vůči dominantní kryptoměně jen posilovat. Lze proto nejspíše očekávat, že v tomto čtvrtletí budou altcoiny dále posilovat a postavení bitcoinu bude relativně slábnout,“ uvedl analytik serveru Cointelegraph Michaël van de Poppe. Podle držitelů etheru má kryptoměna potenciál i díky technologickým vylepšením, kterými prochází.

Upgrade označovaný ETH 2.0 má majitelům kryptoměny zajistit nárok na rentu – pokud by se prostřednictvím speciálního softwaru podíleli na ověřování transakcí.

Výnos vyplácený ve virtuální měně může dosahovat i dvanácti procent za rok. Jenže ani to není bez rizika. Podle některých odborníků na digitální měny má  proměna fungování etheru svá úskalí. 

„Je to neověřená technologie,“ napsal již dříve na Twitteru odborník na virtuální měny Tuur Demeester. Dokončení přechodu na novou verzi etheru navíc může trvat v krajním případě ještě několik let. 

Aktuální cena bitcoinu:

Bitcoin a dlouhodobá perspektiva

Kryptoměně k růstu na přelomu roku významně pomáhá i politika centrálních bank a tisk dalších peněz na boj s koronavirovou krizí. To vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace. Analytici očekávají, že cena bitcoinu se bude nadále zvyšovat, pokud se vyplní předpoklady pokračujícího oslabování kurzu dolaru, napsal server BBC.

Dolar sice loni v březnu na začátku pandemie zpevňoval, když ho investoři začali vyhledávat jako bezpečné úložiště, od té doby ale citelně oslabil právě v reakci na kroky americké centrální banky (Fed). Ta začala ve velkých objemech tisknout další peníze na pomoc hospodářství zasaženému pandemií. Dolar tak za celý loňský rok zaznamenal největší pokles od roku 2017.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách.