Kryptoměna ethereum má další rekord, překonala hranici čtyř tisíc dolarů

Ethereum

Ethereum Zdroj: profimedia.cz

Tvůrce etheru Vitalik Buterin.
Logo platformy Ethereum, kterou využívají nejrůznější DeFi tokeny
3
Fotogalerie

Cena kryptoměny ethereum, která je největším konkurentem bitcoinu, dnes poprvé vystoupala nad 4000 dolarů (84 350 korun). Rekord překonala už třetí den za sebou, čímž přispívá i k růstu ostatních digitálních měn. Od začátku roku si kryptoměna ethereum připsala téměř 450 procent a růst její ceny zmírnil i zájem investorů od jejího hlavního rivala.

Krátce před 09:00 středoevropského letního času vykazovala cena etherea na kryptoměnové burze Binance růst o 4,3 procenta na 4134 dolarů. Bitcoin přidával 0,9 procenta na 58 879 dolarů a pohyboval se kolem třítýdenního maxima. Od začátku roku se jeho cena zhruba zdvojnásobila. Cena kryptoměny Dogecoin, která vznikla z recese, se od ledna přibližně zpětinásobila.

„Myslím, že instituce se kryptoměnami zabývají více, než si myslí lidé, kteří nesledují trh,“ uvedl šéf výzkumu v investiční společnosti Pepperstone v Melbourne Chris Weston. „Všichni vstupují do etherea, které není žádnou recesí, ale má nějaké využití,“ dodal. Odkazoval tím na vzestup nebankovních transakcí.

Blockchain etherea byl nedávno vylepšen a obchodníci mají za to, že by se mohl stát ústředním hráčem v trendu decentralizovaných financí, označovaných zkratkovým slovem DeFi. Při něm digitální platformy odstraňují i dominanci bank ve finančních transakcích.