Kryptoměny: Jak fungují a proč do nich investovat. Na ty nové si dejte pozor

Pro mnoho fanoušků bitcoinu není vývoj jeho ceny to nejdůležitější.

Pro mnoho fanoušků bitcoinu není vývoj jeho ceny to nejdůležitější. Zdroj: Midjourney

K čemu kryptoměny jsou, jak fungují a jak je využívat? Stojí jejich zhodnocení na reálných základech a k čemu je blockchain? Podobné otázky si v důsledku rostoucí obliby bitcoinu a dalších kryptoměn klade stále více lidí.

Kurzy předních kryptoměn značně kolísají. To vedlo řadu lidí k otázkám o jejich přínosu. Vznik bitcoinu, nejpopulárnější digitální měny, ale není podle jeho zastánců náhodný. Část vývojářů jej dokonce označuje jako primárně politický projekt.

Co to je kryptoměna?

První článek bitcoinového řetězce transakcí byl „vytěžen“ 3. ledna 2009, tedy v době, kdy vyspělým světem zmítala finanční krize. Tvůrce bitcoinu, entita Satoshi Nakamoto, dokonce do tohoto zakládajícího článku vložila titulek britských Timesů pojednávající o chystané záchraně tamních krachujících bank státními institucemi. 

Podle zastánců bitcoinu a spol. není náhodou, že nový cenový rekord virtuální měna pokořila v roce 2021, kdy byla v reakci na pandemii koronaviru monetární a fiskální politika států mimořádně uvolněná.

Jak fungují kryptoměny?

Fungování kryptoměn naopak transparentně řídí počítačový algoritmus, nikoliv vláda či jiná instituce. Jejich pravidla jsou tak předem daná a konkrétně počet bitcoinů předem omezený na 21 milionů. To má předcházet manipulování s jejich nabídkou kvůli politickým cílům.

Kryptoanarchisté, libertariáni, ale i část marxistů proto v kryptoměnách vidí vítanou alternativu stávajícího finančního systému, jelikož kryptoměny nemusejí spoléhat na jedinou autoritu.

Zdánlivě tak mohou připomínat jeden velký chaos, jejich příznivci ale akcentují svébytný řád kryptoanarchie, kdy se každý z účastníků řídí vlastními zájmy, ovšem systém kryptoměn přesto funguje relativně stabilně. Principem kryptoanarchického myšlenkového směru je obecně použití silné kryptografie veřejného klíče na prosazení soukromé a individuální svobody. 

Proč investovat do kryptoměny

Technologie bitcoinu i dalších digitálních měn umožňuje důvěrné zasílání virtuálních peněz mezi uživateli elektronických peněženek, aniž by na tyto transakce dohlížela zmiňovaná centrální autorita. V rovině těchto souvislostí by se měly odvíjet úvahy potenciálních zájemců o kryptoměny. Tedy jako o obdobu krabičky poslední záchrany.

Transakce bitcoinem nelze cenzurovat, bitcoinové „účty“ nelze zmrazit. V případě hyperinflace může sloužit bitcoin či jiné kryptoměny jako obdoba zlata. Řada jeho uživatelů jej navíc bere jako dlouhodobé spoření. Bitcoin a kryptoměny mají podle jejich skalních fanoušků zkrátka jiný význam, než jen jako prostředek krátkodobé spekulace.

Kryptoměny navíc někdy nesou přirovnání k internetu peněz, jsou tedy jen obtížně kontrolovatelné vládami. Jak ale předpona krypto- napovídá, spoléhají ještě na jinou technologickou inovaci, a sice kryptografii.

Kryptografie

Kryptografie umožňuje každou transakci ze strany odesílatele zašifrovat tak, aby její případné změny „po cestě“ nebyly možné. Bitcoin a další měny kromě toho umožňují relativně levně a rychle poslat platbu na druhý konec světa, mimo jiné díky nástavbě známé jako Lightning Network. Kryptoměny tak mohou v některých ohledech fungovat značně efektivněji než standardní bankovnictví.

Investice do kryptoměny: Rizika a výzvy

Nákupy, držení ani placení pomocí bitcoinu či dalších digitálních měn ale není bez rizik. Se zamítnutými převody peněz z bankovního účtu na burzu kryptoměn se může setkat i část Čechů. Úřady obecně varují, že digitální měny mohou sloužit financování terorismu a dalších nelegálních aktivit s využitím takzvaného dark netu, tedy běžně nepřístupných a šifrováním skrytých koutů internetu.

„Svobodné peníze“ ale kladou na jejich držitele nové nároky. Sami za ně nesou kompletní odpovědnost. Ztratí-li „klíče“ ke své elektronické peněžence nebo odešlou-li digitální měny na špatnou adresu, žádná instituce jim prostředky nevrátí. Člověk je sám sobě vlastní bankou.

Musí dbát i na ochranu svého PC či mobilního telefonu před útoky hackerů. Řešení v podobě držení kryptoměn na burze také není dokonalé, online tržiště mohou zkolabovat či se stát terčem sofistikovaných kyberútoků.

SPECIÁL: Jak investovat do kryptoměny >>>

Kde koupit kryptoměny

Zájemce o nabytí virtuálních měn má několik možností, kde bitcoin a krypto nakoupit. Liší se mírou lokalizace (uživatelské rozhraní v češtině, české bankovní účty), výhodností směnného kurzu nebo i tím, zda je ke koupi či prodeji bitcoinu a spol. nutné podstoupit proces ověření totožnosti. V Česku funguje také řada speciálních bankomatů (bitcoinmatů).

Lze něco koupit pomocí kryptoměny?

Platba bitcoiny či jinou virtuální měnou probíhá prostřednictvím elektronických peněženek v podobě mobilní aplikace či počítačového programu. K provedení transakce kryptoměnou jsou z uživatelského pohledu potřeba de facto jen dva údaje: elektronická adresa příjemce a odesílatele.

Ty mají podobu shluku znaků, respektive QR kódu. Pro každou transakci může elektronická peněženka vygenerovat adresy nové. Nejsou ale vázané na konkrétní jméno či účet v jakékoliv podobě.

V případě bitcoinu jsou nicméně toky na jednotlivých adresách dohledatelné v blockchainu, decentralizované účetní knize. Řada kryptoměn je tak svou povahou pseudoanonymní, respektive poloanonymní.

Co je to blockchain?

Blockchain je decentralizovaný řetězec, respektive účetní databáze, do které se zaznamenávají všechny transakce s danou měnou. Tyto záznamy na sebe chronologicky navazují a řetězec tak neustále roste. Co je nejdůležitější, umožňuje předejít „padělkům“ a neoprávněným transakcím.

Existují kryptoměny, které mají svůj vlastní blockchain (bitcoin, ether), stejně jako lze najít virtuální mince běžící na „cizím“ blockchainu. Těmto virtuálním měnám se říká tokeny a nejčastěji se s nimi lze setkat na blockchainu Ethereum. Ten na rozdíl od blockchainu bitcoinu podporuje komplexní chytré kontrakty (lze si představit jako aplikace postavené na blockchainu) a k zabezpečení jeho chodu není zapotřebí takzvaná těžba kryptoměny.

Budoucnost kryptoměn: trendy a předpovědi

Z pohledu obyvatel zemí prvního světa možná zatím nevypadá přínos kryptoměn vždy zásadně. Jenže jak připomíná jeden z jejich nejrespektovanějších zastánců Andreas Antonopoulos, na světě existují stovky milionů lidí, které nemají přístup k bankovním službám, respektive žijí v zemích stižených inflací či pod nadvládou autoritářských režimů.

Ty kontrolují peněžní toky ještě přísněji než západní instituce. Ve všech těchto případech prý může bitcoin představovat lepší řešení než různou mírou regulace zatížené „cenzurované“ bankovnictví. Inflace je navíc momentálně na Západě velkým problémem.

Pozor na nové, začínající kryptoměny

Počet existujících kryptoměn překročil podle serveru CoinMarketCap dvacet tisíc, ty největší se od sebe liší některými technologickými aspekty. Většina virtuálních mincí ale funguje víceméně podobně, řada z nich slouží jen jako návnada na rychlé zbohatnutí. V reálu ale na podobných vějičkách běžní uživatelé spíše prodělají.

Jsou bitcoin a ethereum ty nejlepší kryptoměny?

Bitcoin je decentralizovaný a pseudoanonymní, nemá jej pod kontrolou jedna jediná instituce, ale komunita vývojářů, těžařů a uživatelů. Kritici mu ale vyčítají, že je nudný a že jeho technologický rozvoj jde dopředu jen pomalu.

Další kryptoměny sázejí ještě na jiné vlastnosti: Ethereum se profiluje jako světový superpočítač, na kterém by mohly běžet automatizované finanční služby. Na tomto blockchainu se navíc nejvíce uchytily módní trendy typu nezaměnitelných tokenů (NFT).

Všechny kryptovaluty, největší bitcoin nevyjímaje, ale spojuje velké kolísání (volatilita) jejich kurzu. Jen bláhoví investoři a držitelé kryptoměn by tak počítali s konstantním růstem svých aktiv.

Kde a jak koupit bitcoin >>>

Co to je white paper a proč je pro kryptoměny zásadní 

Tvůrci jednotlivých kryptoměn popisují principy jejich fungování v příslušné programové dokumentaci, takzvaných white papers. Ty konkrétně u bitcoinu paradoxně čítají jen několik málo stran. 

Bitcoin a kryptoměny: Vše, co byste měli vědět

Svět kryptoměn může být pro některé méně zkušené investory komplikovaný. Následující články na e15.cz jsou určeny převážně novým zájemcům o investování do kryptoměn. Najdete v nich konkrétní postupy, rady a informace týkající se i těch nejzákladnějších aspektů investování.