Kryptospekulanti přešli na ether, druhá největší digitální měna zbourala tříletý rekord

Začátkem roku se pozornost kryptospekulantů přesunula k etheru.

Začátkem roku se pozornost kryptospekulantů přesunula k etheru. Zdroj: profimedia

Zájem spekulantů přilákal kromě bitcoinu i ether. Druhá nejrozšířenější virtuální měna podle trzní kapitalizace posílila o 14 procent za den a její kurz se dostal podle ukazatele serveru Cointelegraph v úterý krátce po poledni na 1440 dolarů. Překonání hranice 1420 dolarů znamenalo zdolání tři roky starého cenového rekordu.

Ether tak se zpožděním napodobuje vývoj, který nastal u kurzu dominantní virtuální měny bitcoin. Ta v prosinci překonala svůj rekord a následně ho ještě dvojnásobně vylepšila. Poslední týdny však patří etheru. V meziměsíčním srovnání posílil o 108 procent, zatímco bitcoin o 56 procent.

Potvrzuje se tak prognóza, kterou analytik serveru Cointelegraph Michaël van de Poppe vyslovil před dvěma týdny. „Věřím, že jsme svědky přelévání peněz z bitcoinu směrem k altcoinům (ostatním digitálním měnám, než je bitcoin – pozn. aut.) a že ether už bude vůči dominantní kryptoměně jen růst. Lze proto nejspíše očekávat, že v tomto čtvrtletí budou altcoiny dále posilovat a postavení bitcoinu relativně slábnout,“ napsal tehdy van de Poppe.

Aktuální kurz etheru:

Ve světě kryptoměn obvykle platí, že celý trh je poměrně pevně svázán s bitcoinem, který zastává zhruba dvě třetiny trhu s digitálními mincemi. Bývá proto realistické očekávat, že výkyvy hodnoty dominantní kryptoměny se dříve či později přelijí i mezi méně hodnotné digitální mince. Mnohdy však s větší intenzitou.

Zastánci etheru jej v porovnání s bitcoinem vnímají jako předvoj budoucího fungování kryptoměn. Ethereum, pět let stará technologická platforma, na které funguje ether, nabízí například funkci takzvaných chytrých kontraktů. Pomocí nich lze naprogramovat nové druhy finančních aplikací, které řídí například správu úvěrů, výplatu úroků a další operace, které by se mohly obejít bez standardního bankovního prostředníka.

Na rozdíl od dvanáct let starého bitcoinu ale není počet etherů v oběhu zastropován. Bitcoin právě i kvůli nálepce deflační měny, kterou mu dávají jeho držitelé, v poslední době těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů. Významně mu pomáhá i politika centrálních bank a tisk dalších peněz pro boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace. Bitcoinů přitom nikdy nebude existovat více než 21 milionů.

Skeptici nicméně označují kryptoměny za spekulativní investici, která nemá žádnou vnitřní hodnotu. Technologické inovace typu Ethereum pak podle kritiků nejsou dostatečně ozkoušené a spekulanti mohou přijít o peníze i kvůli případným technickým chybám.