Miton staví ekosystém pro bitcoin: investuje do burzy Coinmate a platební brány Confirmo

Miton partneři.

Miton partneři. Zdroj: Miton

Ondřej Raška
Daniel Houska a Roman Valihrach.
Milton tým.
Jeden ze zakladatelů a spolumajitelů skupiny Miton Ondřej Raška
Miton C investuje vyšší desítky milionů korun do dvou krypto společností. Jedná se o burzu Coinmate a platební bránu Confirmo.
7
Fotogalerie

Kryptofond Miton C, součást tuzemské investiční skupiny Miton, vloží vyšší desítky milionů korun do největší tuzemské kryptoměnové burzy Coinmate a platební brány Confirmo. „Cílem je zpřístupnit bezpečné investování do kryptoměn co největšímu počtu lidí,“ vysvětluje venture partner Mitonu C Nikos Balamotis. Investice bude rozložena do několika fází. Kolik peněz z celkové sumy dostanou jednotlivé subjekty, není ještě stanoveno.  

Burza Coinmate vznikla v roce 2014. Umožňuje nákupy kryptoměn za koruny nebo eura. V současné době má přes osmdesát tisíc uživatelů, z nichž velkou část tvoří Češi. Burza denně zobchoduje virtuální měny za více než milion eur a podle svých provozovatelů se chce stát obdobou České spořitelny v kryptosvětě.

„Miton nám pomůže masivně investovat do splnění podmínek evropských a českých regulátorů a nastavení spolupráce s bankovními a jinými institucemi,“ uvedl spoluzakladatel Coinmate Roman Valihrach.

Společnost Confirmo se zase zaměřuje na firmy, které chtějí zákazníkům umožnit platit v kryptoměnách. Mezi její klienty patří Alza, Pilulka či Prusa Research, ale i mnoho jiných obchodníků z celého světa. Roční objem transakcí na této platformě se pohybuje kolem 1,5 miliardy korun. 

Vše, co potřebujete vědět o NFT neboli nezaměnitelném tokenu

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Miton C je přesvědčen, že investice do obou projektů přispěje především k rozšíření krypta v Česku. „Důležité bude podpořit komunikaci s příslušnými institucemi a vybudovat ekosystém, jenž Českou republiku posune a zvýší její konkurenceschopnost v oblasti, která podle nás zásadně změní finančnictví,“ tvrdí Balamotis.

„Čím komplexnější bude kryptoměnové prostředí, tím více budou běžní uživatelé a firmy potřebovat důvěryhodného partnera, který jim vše zjednoduší a řadu věcí vyřeší za ně. Věřím, že se nám společně podaří takové značky vybudovat,“ doplňuje.

Trh to neovlivní, říká expert

Ekonomové jsou vůči plánům na masivnější zapojení veřejnosti do obchodování s virtuálními měnami spíše skeptičtí. „Nemyslím si, že tato investice výrazněji ovlivní tuzemský kryptoměnový trh. Troufám si tvrdit, že kryptoměny jsou aktivem pro technologicky zdatnější investory, kteří nemají problém si je koupit na mezinárodních burzách typu Coinbase,“ myslí si portfolio manažer makléřské společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Pfeiler ani nečeká, že se kryptoměny někdy ujmou jako prostředek směny. „Třeba bitcoin není z pohledu platebního styku reálně využitelný. Budování ekosystému představuje běh na dlouhou trať. Masová adaptace kryptoměn zůstává diskutabilní,“ soudí odborník.

Zároveň poukazuje na skutečnost, že řada kryptoměn během letošního roku oslabuje v reakci na jestřábí obrat americké centrální banky. Hodnota bitcoinu za poslední měsíc klesla téměř o 14 procent, ethereum za stejné období odepsalo přes 24 procent. 

Banky chápou potenciál krypta

Převážně zdrženlivě ke kryptoměnám zatím přistupuje i většina tuzemských bank. Balamotis se ovšem domnívá, že tradiční finanční domy svůj postoj ke kryptu nakonec změní.

„Už jsme měli několik prvních jednání s představiteli českých bank. Reakce jsou obvykle velmi podobné: krypto sledují, často je dokonce fascinuje, ale rozhodně všechny zajímá,“ říká Balamotis. 

Finanční domy na základě jeho mínění chápou, jak velký má krypto potenciál. „V bankách pracují chytří lidé, také vidí, co se děje jinde ve světě, a vědí, že adopce krypta je jen otázkou času. Otevřená komunikace bude postupně zvyšovat vzájemnou důvěru. Právě její zvyšování a edukace jsou oblasti, kde můžeme a chceme pomoci,“ doplňuje Balamotis.

Skupina Miton patří mezi nejstarší a nejvýznamnější investory na českém internetu. Vedle jejího Mitonu C se na investice do kryptoměn a chytrých blockchainů na tuzemském trhu specializuje například fond Rockaway Blockchain spravující přes 2,5 miliardy korun.