USA uvalí sankce na kryptoburzu SUEX OTC, registrovanou v Česku. Umožňovala platby výkupného

Sídlo ministerstva financí USA, Washington DC

Sídlo ministerstva financí USA, Washington DC Zdroj: Reuters

Americká vláda se rozhodla uvalit sankce na firmu SUEX OTC, která je registrovaná v České republice. Kryptoburza fungující přes pobočky v Rusku, umožňovala nezákonné platby při kybernetických útocích nejméně osmi typů ransomwaru, uvedlo americké ministerstvo financí. Jedná se o první takový zásah proti kryptoburze ve spojení s ransomwarem, který šifruje v napadených počítačích data a následně požaduje po poškozených výkupné.

„Burzy, jako je SUEX, hrají zásadní roli v tom, aby útočníci vybrali zisky z ransomwaru,“ uvedl náměstek ministra financí USA Wally Adeyemo. „Dnešní opatření je předzvěstí našeho záměru odhalit a rozložit nelegální infrastrukturu za těmito útoky,“ dodal.

Hackeři používají ransomware k vyřazení systémů, které mohou řídit vše možné od fakturace v nemocnicích až po výrobu. Napadený systém znovu odblokují až po obdržení vysokého výkupného, obvykle placeného v kryptoměnách.

SUEX patří mezi nejaktivnější z malé skupiny kryptoburz, které zajišťují většinu praní špinavých peněz pro kyberzločince, napsala na blogu firma Chainalysis, která se zabývá forenzní analýzou blockchainu. Ve spolupráci s orgány činnými v trestním řízení sleduje nezákonné transakce uskutečněné prostřednictvím kryptoměn.

Ačkoli je kryptoburza SUEX registrovaná v České republice, fyzicky zde nepůsobí a její provoz zajišťují pobočky v Moskvě a Petrohradě, uvedla dále Chainalysis. V Rusku si uživatelé mohou nechat kryproměnu proplatit v zákonné měně.

Analýza známých transakcí na krytoburze SUEX ukazuje, že více než 40 procent z nich se týkalo nezákonných subjektů, uvedlo americké ministerstvo financí. Zatímco některé burzy jsou zneužívány špatnými aktéry, jiné, jako je SUEX, „usnadňují nezákonné činnosti pro vlastní nezákonné zisky“, dodalo americké ministerstvo v prohlášení.