Administrativně obchodní projekt Havlíčkova Plaza se kolauduje

Ve svém nejnovějším projektu v centru metropole nabízí italský investor FIM Group reprezentativní kanceláře kategorie „A“ a elegantní komerční prostory o výměře téměř 3 500 metrů čtverečních. Jedná se kompletní rekonstrukci části původně barokního domu z roku 1838, kde žil spisovatel, novinář a básník Karel Havlíček Borovský, a novou dvorní vestavbu. Kompletní rekonstrukcí bylo obnoveno nebytové využití domu. Vzniklo tak celkem 1358 metrů čtverečních obchodních prostor ve třech patrech a ve zbývajících pěti podlažích pak 2137 metrů čtverečních moderních kanceláří vysokého standartu. Deset parkovacích míst je situováno v podzemních garážích.

Na adrese Havlíčkova 3 bylo v minulosti ledacos, třeba ubytovací hostinec pro formany nebo hotel Royal. Rekonstrukce objektu s takovou historií je mimořádně náročná. V minulosti se také ne vždy podařila. Příkladem může být nešťastná přestavba domu v 50. – 60. letech minulého století, kdy negativní zásahy zcela poškodily hodnotu památky. Byl například zastřešen dvůr, či přistaveno třetí patro, čímž byl znehodnocen klasicistní charakter objektu. Nejnovější rekonstrukce budovy měla na jedné straně zachovat její unikátní historickou tvář, na straně druhé ale nebylo žádoucí „zakonzervovat“ ji bez ohledu k potřebám současnosti. Architektonická podoba projektu je prací ateliéru Len + k architekti, s.r.o., a architekt David Leníček je s výsledkem práce spokojen: „Havlíčkova Plaza je opravdu zdařilým příkladem historické budovy adaptované pro moderní využití.“

Ohleduplné spojení historické budovy s ryze moderní novostavbou potvrzuje i obchodní ředitelka FIM Group Ilona Monferini Mančíková: „Naše projekty jsou určeny pro klienty, kteří hledají nejen prestižní adresu, kvalitu, moderní styl a design, ale i výjimečnost a originalitu. V Havlíčkova Plaza tohle vše najdou: moderní prostory nejvyšší kategorie a vedle toho například zachovalé jedinečné maurské sloupy, které už od roku 1845 zdobily zdejší oblíbenou kavárnu s kulečníky a čítárnou v prvním patře.“ Havlíčkova Plaza má ideální polohou v centru města naproti Masarykovu nádraží, nejstaršímu pražskému nádraží vůbec. Výborné dopravní spojení je zajištěno MHD, mnoho luxusních5* hotelů jako Marriott, Hilton nebo Kempinski se nachází v nejbližším okolí, stejně jako obchodní centrum Kotva a Palladium. Pronájmem kancelářských a obchodních prostor byla exkluzivně pověřena společnost FIM Agency ve spolupráci s Jones Lang LaSalle.