Administrativní budova na Pankráci mění kabát

Bývalá administrativní budova Průmstavu a ČSOB, která byla dokončena v roce 1976 podle projektu uznávaného českého architekta Jana Štípka, byla loni v létě kompletně odstrojena. Zůstala monolitická železobetonová konstrukce. Ta změnila jméno a do konce roku bude mít i nový kabát.

Nový investor zpočátku uvažoval o demolici a výstavbě nové výškové budovy, nakonec se ale rozhodl pro jeho celkovou rekonstrukci. Základním záměrem se stala renovace v souladu s nejmodernějšími trendy. „Tato budova předstihla dobu svého vzniku nejméně o třicet let,“ je přesvědčen rakouský architekt Martin Tröthan z renomované vídeňské architektonické kancelář Ernst Hofmann, který je autorem projektu modernizace. „Byl jsem překvapen dokonalostí vnitřní dispozice a ideální hloubkou traktů, která zcela odpovídá současným požadavkům na projektování nejkvalitnějších kancelářských prostor třídy A.“ Vnitřní prostor je velmi variabilní a umožňuje budoucím zájemcům využít je jako open space nebo rozdělit na samostatné kanceláře, přičemž všechna pracovní místa budou mít dostatek denního světla.

Od prvního patra budou moci zaměstnanci využít systém střešních teras s výhledem na kostel sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Hlavní komunikační jádro se sociálním zařízením, výtahy a vstupy do samostatných nájemních celků je umístěno v centru každého patra. Základní půdorysný tvar objektu do písmene C umožnil vznik samostatné recepce, přístupné z ulice Na Pankráci. V přízemí se počítá s menšími obchody, kavárnou a restaurací. Developerská společnost, která projekt realizuje, se rozhodla projektovat všechny své budovy podle zásad udržitelné architektury. Budova QUBIX v Praze na Pankráci by podle předběžných kalkulací a posouzení příslušných parametrů měla dosáhnout mezinárodně uznávané certifikace LEED Gold. Budova slibuje energetickou úspornost, interiérový design si hraje s kvadratickými formami.