Akcie Applu atakují roční maxima

Šéf Applu Tim Cook (ilustrační foto)

Šéf Applu Tim Cook (ilustrační foto) Zdroj: CTK/AP

Akcie společnosti Apple dosáhly svého letošního maxima. Od nejnižší hodnoty 385 dolarů letos v dubnu akcie posílila o 40 procent až k hranici okolo 550 dolarů.

Růst akcií nastartoval v druhé polovině roku Tim Cook poté, co oznámil zrychlený odkup cenných papírů a výplatu dividend. Svou roli sehrálo také uvedení nových produktů a hned dvou nových revolučních technologií v podání ultrarychlého procesoru Apple A7 s 64-bit architekturou a zabezpečením pomocí Touch ID.

Akcie tak celý podzim soustavně stoupaly až k nedávné hodnotě 544 dolarů za kus, která se již blíží té, se kterou Apple odstartoval letošní rok.

700 dolarů za akcii? Pomoci může nový produkt nebo Icahn

Do historického maxima 700 dolarů za akcií má populární technologická značka ještě daleko. Pokud by se jim ovšem podařilo přijít s nějakým přelomovým produktem, nemusí být tato hodnota nereálná. Růst akcií může poznamenat i známý investor Carl Icahn, který nedávno koupil balík cenných papírů technologického giganta. Icahn se snaží Apple přimět ke zpětnému odkupu jejich vlastních akcií v hodnotě 150 miliard dolarů (2,8 bilionu korun). Zmíněných 700 dolarů si určil jako cíl.

Vývoj akcií Applu od začátku roku 2013Vývoj akcií Applu od začátku roku 2013Vývoj akcií Applu od začátku roku 2013 | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance