Aleš Razým stále poznává své tělo

Běžec na lyžích Aleš Razým z Plzně absolvoval závody Světového poháru v Düssledorfu. V kvalifikaci však neuspěl.

V Düsseldorfu čekala Aleše Razýma jeho oblíbená disciplína: sprint volnou technikou. V kvalifikaci obsadil dvaapadesáté místo a do vyřazovacích bojů mezi nejlepších třicet závodníků se nevešel.

Zůstane rekordmanem

„Byl to lepší výkon, než jsem podával doposud v této sezoně, ale na postup to bohužel nestačilo. Spokojenost tedy ne úplná,“ hodnotil své vystoupení. K postupu chyběly Aleši Razýmovi čtyři vteřiny, za vítězem kvalifikace na trati 1,7 km zaostal o třináct vteřin. Jelo se na novém, delším okruhu, za velkého zájmu diváků. Z vítězství se nakonec radoval Švéd Jönsson, Razýmův kolega z tréninkové skupiny Martin Koukal obsadil patnácté místo. Na druhého reprezentačního kolegu Dušana Kožíška ztratil Aleš Razým dvě a půl vteřiny.

„To nakonec rozhodlo o tom, že do nedělního závodu nastoupili Koukal s Kožíškem. Je škoda, že jsme nemohli jet ve čtyřech. Člověk se mohl víc vyzávodit,“ dodal držitel traťového rekordu z Düsseldorfu na kratší trati, který zde zaběhl při závodu dvojic v roce 2008. „Alespoň zůstanu zapsán na dřívější trati jako rekordman. Pokud se ovšem nevrátí k původní délce,“ dodává se smíchem.

Na Mísečky a do Alp

Po návratu se člen liberecké Dukly chystá na víkendové závody českého poháru na Mísečky do Krkonoš.

„V sobotu pojedu deset kilometrů klasicky, o den později patnáctku volně. Doufám, že už z těla odejde jistá únava a dostaví se větší lehkost,“ věří Aleš Razým, který v letošní sezoně vyměnil trenéra Václava Korunku za Jana Baranyka. Po Mísečkách čeká ještě plzeňského běžce na lyžích start v Alpském poháru v rakouském St. Ulrichu. „Zde absolvuji nejprve sprint volně, potom deset kilometrů volně a nakonec klasickou patnáctku s hromadným startem,“ přibližuje program posledního závodu v tomto roce. V roce 2011 by se člen reprezentačního „béčka“ rád popral o účast na dalších závodech světového poháru na Tour de Ski. „Na Tour máme šest míst. Áčkařů je pět, ovšem nemají nominaci jasnou. Pokud by jeli všichni, je ještě jedno volné místo, kam bych se mohl vejít. Záležet bude na výsledcích,“ uvědomuje si a je přesvědčen, že by ho neměl minout start v závodě Světového poháru v Liberci.

Chtěl skončit Aleš Razým v loňské sezoně měl dokonce nutkání s lyžováním skončit. „Minulý rok jsem tvrdě dřel, ale myslím si, že jsme udělali v přípravě pár chyb, a pak mi to nejezdilo. Přitom jsem neměl žádné problémy ani nemoci. V podstatě se jednalo o to, jak a jakou formou odpočívat,“ přemítá Aleš Razým a dodává, že přes zimu potřebuje jen závodit, víc tréninku by mu prý mohlo uškodit. „Uvidíme, jak tělo bude fungovat dál, protože člověk i věci kolem něj se vyvíjí. Je třeba poznávat své tělo a musí se na jeho podněty reagovat. Někteří lidé to mají jednodušší, tělo jim funguje univerzálněji. Zkrátka vědí, co budou dělat. Já se musím s tělem stále sžívat,“ dodává na závěr.