Amazon nakonec v Brně možná bude, spěje k dohodě s politiky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Brněnská koalice ČSSD a ODS se nakonec na výstavbě logistického centra amerického gigantu Amazon zřejmě shodne. Vedení města spěje k dohodě s developerem CTP Invest, který pro americkou internetovou obchodní společnost celý projekt zpracovává. Primátor Roman Onderka svolal na středu mimořádné jednání rady, kdy by mohlo padnout usnesení.

Pokud k dohodě skutečně dojde, mohlo by se stát zasedání zastupitelstva 18. března už jen formální záležitostí, informoval web ihned.cz. Zvláště proto, že pro příchod Amazonu do Brna byli i někteří opoziční zastupitelé.

Právě zastupitelstvo před dvěma týdny projekt Amazon zatím zastavilo, postavilo se proti příchodu investora do města. ODS totiž na poslední chvíli navrhla dodatek smlouvy s CTP, který byl pro investora neakceptovatelný. Když ten neprošel, postavila se strana proti kvůli ochraně obyvatel přilehlých městských částí Slatina, Tuřany a Chrlice před výrazně zvýšenou automobilovou dopravou.

CTO vykoupí pozemky a převede je na město

ODS chtěla více zaangažovat CTP na stavbě dálničního sjezdu z dálnice D1, který městským částem výrazně uleví. Nyní se vyjednavači shodli, že CTP pozemky pro stavbu vykoupí a pak je bezúplatně převede na město. „Právníci poslední dny pracují na tom, aby bylo po právní stránce všechno ošetřené, nebylo to jednoduché,“ připouští náměstek primátora Oliver Pospíšil . CTP se přitom tomuto řešení dlouho bránila.

Stavba sjezdu je podle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) priorita i pro současnou vládu a příchod tak významného investora ji může popohnat.

Amazon v Brně
Amazon se zatím sice nevyjádřil, zda hodlá v brněnském projektu pokračovat. „Ale očekávám, že CTP s nimi bude jednat, až bude mít v ruce nějaký výsledek jednání s námi,“ řekl Pospíšil. Amazon chtěl stihnout obsloužit z brněnského logistického centra ještě předvánoční trh. Pokud by skutečně nakonec do Brna přišel, slibuje minimálně 1500 pracovních míst, v předvánočním čase ještě více.

Slovensko láká Amazon na pobídky i jednodušší schvalování

Jan Šindelář: Amazon a konšelé