Amazon začne do Česka posílat tablety Kindle Fire

Amazon, Kindle Fire

Amazon, Kindle Fire Zdroj: profimedia.cz

Amazon už nebude do Česka dodávat je čtečky knih, ale i tablety Kindle Fire. Spolu s Českem se dočká dalších 170 zemí, Amazon dosud své tablety posílal jen do USA a několika západoevropských států.

Tablety Amazonu lákají především na nízkou cenu. Za větší ze dvou nabízených modelů, Kindle Fire HD 8.9, čeští zákazníci zaplatí včetně poštovného, DPH a zálohy na clo přibližně 7500 korun. Menší sedmipalcový tablet vyjde na 5749 korun. Amazon přijímá objednávky už nyní, tablety ale začne rozesílat 13. června.

Kindle Fire používá upravenou verzi operačního systému Android, která je přímo napojená na služby Amazonu, jako je nákup knih, časopisů, hudby či televizních seriálů. V této oblasti se ale nabídka pro Čechy nerozšířila, v našem regionu bude k dispozici jen nákup knih.

Spolu s tablety Amazon v Česku zpřístupní i svůj obchod s mobilními aplikacemi Amazon AppStore. Ten je tak nyní dostupný téměř ve 200 zemí světa. Amazon ale zatím chybí na jednom z nejrychleji rostoucích mobilních trhů, v Brazílii. Firma slíbila, že obchod s aplikacemi zde otevře během několika měsíců.

Světový trh s tablety se během prvního čtvrtletí letošního roku rozrostl o více než 142 procent, vyplývá z dat analytické společnosti IDC. Od ledna do března se po světě prodalo 19,2 milionu tabletů.

Prodeje samotných tabletů od Amazonu na začátku roku meziročně stouply o 157 procent na 1,8 milionu přístrojů. Společnost tak na trhu, který ovládají Apple a Samsung, drží podíl 3,7 procenta.