Anketa

Proč se vaše banka zapojila do programu Zelená úsporám a co může nabídnout zájemcům o dotace? Nabízíte také například výhodnější úvěry developerům či majitelům nemovitostí na zateplení objektů nebo jiné práce související s nižší energetickou náročností objektů?

1. Proč se vaše banka zapojila do programu Zelená úsporám a co může nabídnout zájemcům o dotace?

2. Nabízíte také například výhodnější úvěry developerům či majitelům nemovitostí na zateplení objektů nebo jiné práce související s nižší energetickou náročností objektů?

*Ladislav Dvořák, projektový manažer, Česká spořitelna*

1. V oblasti ekologických projektů není Česká spořitelna žádným nováčkem. Už od roku 2003 se podílíme na financování velkých ekologických projektů, jako je například výstavba solárních elektráren, větrných parků, projektů výstavby bioplynových stanic a další. Za sedm let dosáhl objem obchodů v této oblasti téměř 13 miliard korun a projednali jsme více než 130 středních a velkých projektů. Zapojení do programu Zelená úsporám tak přirozeně navázalo na naši dosavadní strategii. Velmi oceňujeme, že dotační program Státního fondu životního prostředí (SFŽP) motivuje k ekologickým úpravám nejen firmy, ale i drobné klienty. Naším cílem bylo zajistit dostupnost programu v nejkratším možném termínu – podařilo se nám být vůbec první z pětice vybraných bank, které začaly žádosti o dotace přijímat. Příjem žádostí jsme zahájili v pondělí 15. června 2009, zatím evidujeme již 40 žádostí. Naší rolí je přijímat žádosti, zajistit jejich rychlé zpracování a předat je k posouzení do SFŽP. Po úspěšném vyřízení žádosti na straně SFŽP proplácíme dotace na účty žadatelů. V neposlední řadě nabízíme také tzv. doprovodné financování určené na realizaci projektů ještě předtím, než žadatel získá dotace – Ideální hypotéku ČS, hotovostní či spotřebitelský úvěr, Překlenovací úvěr Hypo a Trend a úvěr ze stavebního spoření.

2. Úvěry pro podnikatele, které běžně poskytujeme, přinášejí mnoho výhod. Zájemcům o dotace v rámci programu Zelená úsporám z řad developerů či majitelů nemovitostí proto doporučujeme tyto standardní produkty.

*Martin Eyberger, výkonný manažer segmentu Bydlení, úvěry a platební komfort, ČSOB*

1. Do dlouhodobé strategie ČSOB patří i podpora udržitelného rozvoje a ekologie podporujících projektů. Toto je koneckonců i jeden z pilířů naší strategie společenské odpovědnosti. Navíc máme se zprostředkováním dotací jako instituce již bohaté zkušenosti (které oceňují klienti našeho EU centra i žadatelé o dotace z řad bytových domů). Vidíme jako výhodu umět klientům pod jednou střechou nabídnout možnost podat si žádost o státní dotaci, vyřešit financování energeticky úsporných úprav i pojistit jejich nemovitost. Žádosti o dotace totiž přijímáme ve všech pobočkách ČSOB, což díky naší široké síti může klientům přinést úsporu času. ČSOB se rozhodla podpořit žádosti klientů o státní dotace dvojím způsobem. Pokud se klienti rozhodnou požádat o dotaci, ale zároveň budou potřebovat finance na realizaci projektu, než jim dotace dorazí, nabídneme jim všechny typy našich úvěrů podle jejich potřeb. Druhý typ podpory je spojen s lepší úrokovou sazbou. Nově jsme upravili naši ČSOB Půjčku na lepší bydlení. Stanovili jsme nové „zelené“ účely. Patří k nim stavby a rekonstrukce přinášející úsporu energie na vytápění, novostavby v pasivním standardu, využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody, tedy účely podporované dotacemi Zelená úsporám, a dále jsme je rozšířili o výrobu elektrické energie pro vlastní spotřebu z obnovitelných zdrojů či o studny na vlastním pozemku. Další budeme postupně přidávat.

2. Zvýhodnění pro majitele rodinných domků je popsáno výše. Jednak mohou využít všechny typu úvěrů (Půjčka na cokoliv, Půjčka na lepší bydlení i Hypotéka) a po obdržení dotace předčasně splatit bez poplatku, jednak mohou u Půjčky na lepší bydlení k této výhodě získat i garantovanou zvýhodněnou sazbu. Pro bytové domy, právnické osoby a municipality nabízíme možnost využít k financování zateplení či úprav specifické úvěry, u nichž také platí, že po obdržení dotace je možné provést mimořádnou splátku až do výše dotace zdarma.

*Martina Lambert, ředitelka marketingu a komunikace, LBBW Bank CZ a. s.*

1. V současné době LBBW Bank dokončuje technické detaily spolupráce se SFŽP tak, aby mohlo dojít k zahájení administrace, tedy k přijímání žádostí v pobočkách LBBW Bank. Předběžně počítáme s tím, že vše by mělo být dořešeno v dohledné době tak, abychom se co nejdříve mohli zapojit do programu.

2. Ano, pro fyzické osoby, tedy žadatele o dotace, máme, kromě administrativní pomoci a poradenství, připravenu nabídku zvýhodněného úvěrového produktu – hypotečního úvěru, díky kterému bude žadatel moci dofinancovat svůj ekologický projekt.

*Denisa Salátková, tisková mluvčí, Poštovní spořitelna*

2. Úvěry na spolufinancování investice jsou připraveny i pro majitele bytových domů. Na kterémkoli finančním centru Poštovní spořitelny je možné zařídit: Účelový úvěr pro obce, bytová družstva a SVJ. Jde o výborný nástroj k financování oprav, rekonstrukcí a modernizací bytových objektů se splatností až 20 let. Dotace z programu PANEL je alternativou pro majitele bytů v panelových domech, pro které není primárně určen program Zelená úsporám.

*Radko Belada, vedoucí marketingu pro retailové bankovnictví, Komerční banka*

1. Samotná dotace v žádném z programů nepokryje plnou výši investice a navíc je vyplácena vždy až po jejím uskutečnění. Proto jsme uvedli na trh novou řadu speciálních účelových EKO úvěrů, které nabízíme žadatelům o dotace v programu Zelená úsporám. Prostřednictvím EKO úvěrů Komerční banky může žadatel realizaci své investice výrazně urychlit a dotaci tak získat co nejdříve. Všechny EKO úvěry poskytujeme za zvýhodněných úrokových podmínek a bez poplatku za zpracování úvěru.

2. V současné době připravujeme speciální nabídku pro bytová družstva, kterou představíme v průběhu září.

*Tomáš Pavlík, tiskový mluvčí, UniCredit Bank CR*

1. Určitě bych rád zmínil obchodní stránku věci, kde jsme si vědomi, že prostřednictvím zapojení do projektu Zelená úsporám jsou zde možnosti prohloubení spolupráce s vybranými klienty banky a současně také příležitosti pro akvizici klientů nových. Z pohledu marketingu a komunikace vidíme u projektu Zelená úsporám možnost akcentovat oblast životního prostředí jako jednu z důležitých hodnot banky.

2. UniCredit Bank zvýhodnila produkty pro fyzické osoby určené na financování nákladů při realizaci ekologických projektů z programu Zelená úsporám. Aktuální nabídka zahrnuje financování formou osobního úvěru, u kterého jsme – kromě možnosti kdykoli splatit úvěr bez sankčních poplatků – snížili úrokovou sazbu. V případě hypotečních úvěrů jsme připravili hypotéky bez poplatku za zpracování a s možností předčasné splátky. Při žádosti o hypoteční úvěr tak mohou klienti ušetřit až 30 tisíc korun v rámci zrušení poplatku za zpracování. Žadatelům o dotace navíc umožňuje UniCredit Bank lepší zúročení volných finančních prostředků prostřednictvím Garantovaného vkladu Maxim.