Anketa

Jak vidíte současnou situaci na realitním trhu, jak se změnilo chování zákazníků? Budou podle vás obecně ceny bytů ještě dále klesat, nebo jsou lokality, kde výraznější pokles cen vůbec nehrozí?

*Adam Zítek, předseda představenstva YOUNG INVEST a. s.*

1. Jak vidíte současnou situaci na realitním trhu, jak se změnilo chování zákazníků?

Mohu se zodpovědně vyjádřit k trhu na území hlavního města Prahy a Středočeského kraje, který je předmětem našeho developerského zájmu a našich aktivit. Ačkoli bývá zvykem slyšet odpověď, že trh zamrzl, že chybí poptávka apod., při prověření údajů například Katastrálního úřadu pro hl. m. Prahu zjistíme, že oproti období ledna až května 2008 došlo za stejnou dobu v roce 2009 k poklesu nápadu vkladových řízení o pouhých 6,37 procenta a v případě katastrálního pracoviště Praha-východ je to dokonce jen o 2,16 procenta. Přestože z uvedené statistiky nevyplývá čistý počet úplatných převodů vlastnického práva, je zřejmé, že v uvedených lokalitách pohyb na trhu nemovitostí nijak zásadně neustal. Spíše došlo k jeho větší segmentaci, kdy relativní pohyb je stále u nemovitostí v nižší cenové hladině, čímž mám na mysli objekty do čtyř milionů korun, tj. především menší byty. Samozřejmě, výše uvedené je dáno i největší nabídkou nových dokončovaných projektů v daných lokalitách ve srovnání se zbytkem republiky. V této souvislosti není bez zajímavosti stejný údaj za katastrální pracoviště Praha-západ, na kterém došlo ve srovnávaném období k poklesu nápadu vkladových řízení o 25 procent. Tuto skutečnost si vysvětluji tím, že překvapivě v této velice atraktivní lokalitě je nových rozpracovaných kvalitních projektů nedostatek. Za jednu z výjimek pak považuji náš projekt nadstandardních vil Royal Views.

2. Budou podle vás obecně ceny bytů ještě dále klesat, nebo jsou lokality, kde výraznější pokles cen vůbec nehrozí?

Hovoříme o trhu, takže obecná odpověď je samozřejmě taková, že klesat budou ceny u těch bytů, po kterých není poptávka. To jsou v současné době podle mého názoru byty s cenou nad čtyři miliony korun a dále byty s nižší kvalitou, zejména ve starší panelové zástavbě. Je to ale určitě jen dočasný stav, daný náladou trhu. Musíme si uvědomit, že objektivní potřeba pořízení si nového bydlení u silné skupiny obyvatelstva ani s příchodem současné krize nezmizela a že tito lidé zpravidla nepřišli o své finanční zdroje. Pouze se rozhodli nákup oddálit na základě úvahy, že dojde ke snížení cen. S mírnou nadsázkou řečeno, připomíná to trochu zákopovou válku mezi developery a budoucími kupci o to, kdo dříve ztratí nervy. Prostor pro razantní snížení cen však opravdu není velký a navíc rozhodnutí většiny developerů nezahajovat žádnou novou výstavbu zákonitě povede k omezení nabídky, a tedy k vytvoření prostoru pro zvyšování cen.