Anketa ukázala na dům hrůzy a lávku

Dům hrůzy potřeboval opravu, lávku nestrhnou ani povodně. Tak reaguje radnice v Písku a ve Strakonicích na kritiku svých investic.

V anketě k článku o nejhorších investicích v Písku a ve Strakonicích na webových stránkách Sedmičky nejvíc hlasů dostal dům pro neplatiče v Písku - třiadvacet procent a lávka ve Strakonicích - osmnáct procent.

Majetek museli opravit

„Nespravedlnost. Město opravilo dům neplatičů, obyvatelům Písku ale soukromý majetek neopraví. Jsou to vyhozené peníze. Neplatiči novou fasádu stejně zničí.“ Tak viděli Písečtí, které Sedmička oslovila, investici města do nové fasády, střechy a nátěru oken v domě hrůzy, jak se přezdívá budově na rohu Svatoplukovy a Čelakovského ulice. Oprava vyšla na necelé tři miliony.

Co na kritiku lidí říká radnice? „Dům je kompletně majetkem města. Odpovídá za jeho technický stav i vzhled. Z fasády se odlupovaly kusy omítky a bylo nebezpečí úrazu, proto rada odsouhlasila nejnutnější úpravy. Lidé, kteří tam bydlí, z venkovního vzhledu tolik mít nebudou. Samozřejmě je pro ně výhodou, že na ně nepoteče střechou,“ vysvětlila vedoucí odboru majetku města Kateřina Sušická. To, že dům vypadá lépe, je podle ní bonus pro všechny, kteří chodí kolem.

Poslouží při povodních

Strakoničtí byli proti lávce u pivovaru za třiašedesát milionů korun. Radnice mluví o jejích dalších přednostech. Je závěsná, takže ji neohrozí velká voda. „V případě povodní zajistí bezpečné spojení obou břehů a to i pro případný průjezd pro auta, například pro záchranáře,“ říká místostarosta Pavel Pavel.

S výstavbou lávky došlo k úpravám nábřeží, vstupů pro vodáky, propojení cyklostezky. Kvůli bezpečí sleduje lávku webová kamera.

Za dům a lávku odsunuli návštěvníci webu Sladovnu, Bakaláře a plavecký stadion v Písku a ve Strakonicích náměstí, nadchod na Katovické a Základní školu Povážská.