Apple chystá datacentrum za miliardy v továrně zkrachovalého dodavatele

Datové centrum Applu v Maiden v Severní Karolíně

Datové centrum Applu v Maiden v Severní Karolíně Zdroj: appleinsider.com

Technologický gigant Apple chystá jednu z největších investic za poslední roky. Za dvě miliardy dolarů (téměř 50 miliard korun) si postaví nové datové centrum. Využije k tomu prostory svého zkrachovalého dodavatele safírového skla GT Advanced Technologies nedaleko Phoenixu v Arizoně. Současně s projektem vznikne i solární elektrárna, která bude centru dodávat energii.

Datové centrum se začne stavět v roce 2016 ve městě Mesa nedaleko arizonského Phoenixu. Na celkové ploše 120 tisíc metrů čtverečních by mělo vyrůst středisko pro iCloud, iTunes, Siri a další služby. Podle mluvčí Applu Kristin Huguetové jde o jednu z největších investic v historii firmy.

Drtivou většinu energie by mělo datacentrum získávat ze solární elektrárny o výkonu 70 megawattů, kterou si Apple nechá postavit nedaleko. Technologický obr v této souvislosti připomněl, že jeho datová centra jsou všechna poháněná z obnovitelných zdrojů. Pro srovnání, arizonská solární elektrárna Solana o výkonu 280 megawattů produkuje elektřinu pro 70 tisíc domácností.

Celkem by v centru mělo najít práci až 150 lidí, jen výstavba přinese Arizoně 300 až 500 pracovních pozic, jak potvrdil guvernér státu Doug Ducey. Ocenil, že po krachu GT Advanced Technologies firma Arizonu neopouští a připravuje nový projekt.

iPhone 6 mohl mít safírové sklo. Firma nestíhala
GT Advanced Technologies společně s Applem stavěla továrnu na výrobu displejů ze syntetického safíru, které měly v produktech Applu nahradit dosavadní sklíčko Gorilla Glass.
GT ovšem v létě 2014 oznámila, že továrna nenajede na plný provoz dřív než v roce 2015, což bylo ale příliš pozdě na to, aby se safírové sklo objevilo už na iPhonu 6. To se nakonec také stalo - v září 2014 představený nový model safírové sklo neměl. GT Advanced Technologies o pár týdnů později oznámila krach a požádala o ochranu před věřiteli.
Aktuálně se očekává, že příští generace iPhonů už bude mít safírové sklo.

Jan Sedlák: Apple je poněkud nudný stroj na peníze