Apple má zaplatit devět miliard za cenové dohody kolem e-knih

Apple

Apple Zdroj: ctk/AP

Americká justice schválila mimosoudní vyrovnání společnosti Apple ve sporu o nezákonné cenové úmluvy u prodeje elektronických knih. Firma se na něm domluvila s americkými státy a spotřebiteli výměnou za to, že zaplatí 450 milionů dolarů, tedy přes devět miliard korun.

Zda ale Apple skutečně zaplatí, bude záviset na tom, jestli společnost uspěje s odvoláním proti loňskému soudnímu verdiktu, který dál platí. Podle něj firma svými cenovými dohodami s pěti velkými vydavateli knih porušovala zákon na ochranu hospodářské soutěže.

Dohodu o urovnání žaloby států a skupin spotřebitelů Apple sjednal už v červnu. Třicet tři států unie chtělo spolu se skupinami spotřebitelů požadovat po předním americkém výrobci elektroniky odškodné 840 milionů dolarů za to, že za elektronické knihy naúčtoval spotřebitelům 280 milionů dolarů navíc.

Nezákonné spolčení

Ministerstvo spravedlnosti USA a prokurátoři amerických států obvinili Apple a pět nakladatelů v dubnu 2012 z nezákonného spolčení s pěti předními vydavateli za účelem zvyšování cen elektronických knih.

Apple podle nich dohodu zosnoval, když se na jaře 2010 připravoval uvést na trh svůj tablet a elektronickou čtečku iPad a službu iBookstore. V červenci 2013 pak newyorský soud shledal firmu a nakladatele vinnými a žalovaní se proti tomu odvolali.

Apple porušování antimonopolních zákonů popírá. Pěti nakladatelstvími, které se s Applem údajně domlouvaly, jsou Hachette, Macmillan, Penguin, HarperCollins a Simon & Schuster. Cílem dohody mělo být podkopání pozice levných konkurenčních prodejců knih v čele s internetovou maloobchodní společností Amazon.