Apple představil nový MacBook, je opět lehčí a tenčí

Šéf Applu Tim Cook představuje nový MacBook

Šéf Applu Tim Cook představuje nový MacBook Zdroj: ctk/ap

Představení nového MacBooku, CEO Tim Cook
Představení nového MacBooku, viceprezident Phil Schiller
Představení nového MacBooku, viceprezident Phil Schiller
Představení nového MacBooku, viceprezident Phil Schiller
4
Fotogalerie
Americká technologická společnost Apple představila tenčí a lehčí verzi svých notebooků MacBook. Novinka váží necelý kilogram. V nejsilnějším místě je vysoká pouhých 13,1 milimetru, což je o 24 procent méně, než je současný ultratenký model MacBook Air, prohlásil šéf Applu pro marketing Phil Schiller. Firma zároveň opět ukázala i hodinky Apple Watch.

Firma novinku představila na setkání s novináři v Kalifornii. Nový laptop má displej Retina s úhlopříčkou 12 palců. Tlačítka na klávesnici jsou větší a mají LED podsvícení. Počítač s hmotností pod jeden kilogram nabídne výdrž při provozu na baterii až deset hodin. Mimo jiné díky tomu, že se obejde bez větráčku.

Cena zařízení s úložištěm 256 gigabytů bude ve Spojených státech začínat na 1299 dolarech (zhruba 32 600 korun). Za 1599 dolarů bude možné koupit laptop s rychlejším procesorem a úložištěm o dvojnásobné kapacitě. Dodávky nového zařízení, z jehož názvu Apple vypustil slovo Air, začnou 10. dubna.

Notebooky s označením Air a Pro s příchodem nového modelu nekončí. Apple je vybaví novou technikou v čele s procesory řady Broadwell.

Poprvé bez Jobse

Chytré hodinky jsou prvním novým produktem firmy za pět let a první produkt, na kterém se nepodílel Steve Jobs. Cena menšího modelu hodinek bude začínat na 349 USD (8800 Kč). U standardní verze bude cena 549 USD a luxusní verze „Edition“ bude od deseti tisíc dolarů, dodal Cook. Různé verze budou z různých materiálů a verze Edition bude z 18karátového zlata.

Tim Cook představuje hodinky Apple WatchTim Cook představuje hodinky Apple Watch|ctk/apTim Cook představuje hodinky Apple Watch

Předběžné objednávky začne firma přijímat 10. dubna. Na konci dubna se pak hodinky objeví v obchodech v USA, Číně, Japonsku a dalších šesti zemích.

Podle Cooka bude možné pomocí hodinek telefonovat, protože mají vestavěný reproduktor a mikrofon, číst e-maily, ovládat přehrávání hudby, spravovat fotografie na Instagramu, sledovat svůj sportovní výkon, platit za potraviny či otevírat dveře hotelových pokojů. Baterie hodinek má mít výdrž v průměru 18 hodin.