Apple prý plánuje zahájit na podzim internetovou TV službu

Apple (ilustrační foto)

Apple (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: matt buchanan via Flickr

Americký výrobce elektroniky Apple by mohl letos na podzim začít nabízet balík televizních programů. S odvoláním na informované zdroje to napsal americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Firma o nabídce televizních služeb údajně jedná s experty v odvětví.

Televizní služba by čítala zhruba 25 kanálů, přičemž hlavními opěrnými body by byly americké televizní stanice jako je ABC, CBS nebo Fox. Služba by byla dostupná na všech zařízeních Applu s operačním systémem iOS, tedy na chytrých telefonech iPhone, počítačových tabletech iPad nebo v set-top boxech Apple TV.

Informace o nové službě se Apple chystá zveřejnit v červnu, zahájení provozu se plánuje na září, napsal WSJ. Firma podle některých zdrojů uvažuje o ceně 30 až 40 dolarů za měsíc (770 až 1028 korun).

Mluvčí Applu Tom Neumayr řekl, že firma se ke spekulacím nevyjadřuje. Televize Fox a CBS se agentuře Reuters odmítly vyjádřit.

Boj o televizního diváka

Apple by novinku uvedl v době, kdy se konkurence v nabídce internetového televizního vysílání zvyšuje. O zahájení vlastních služeb pro přenos pořadů přes internet uvažuje několik mediálních společností v USA. Chtějí přilákat mladé diváky, kteří si nekupují tradiční předplatitelské balíky televizních programů.

Zdroje tvrdí, že jednání Applu s televizními stanicemi zatím nezahrnují společnost NBCUniversal, majitele vysílací stanice NBC. Příčinou je podle zdrojů roztržka Applu s firmou Comcast, která je mateřskou společností NBCUniversal.

Obě firmy loni vedly jednání o možné spolupráci na platformě pro streamování televizního obsahu. Apple podle zdrojů dospěl k závěru, že Comcast nechává Apple čekat, zatímco se soustředí na vlastní set-top box na bázi internetu.