Apple ztrácí, jeho smartphony mají nejmenší část trhu za čtyři roky

Tim Cook, šéf Apple představí novinku

Tim Cook, šéf Apple představí novinku Zdroj: Profimedia.cz

Podíl americké společnosti Apple na celosvětovém trhu chytrých telefonů ve druhém čtvrtletí klesl na 13,1 procenta a byl nejnižší od třetího čtvrtletí 2009, vyplynulo z údajů výzkumné agentury ABI Research. Ve stejném období loni si Apple ukrojil téměř 17 procent trhu.

Podíl Applu klesl, přestože odbyt jeho iPhonů stoupl na víc než 31 milionů z 26 milionů loni. Růst prodeje firmy je však podle ABI Research pomalejší než zvětšování celého trhu.

Podíl na trhu klesl podle ABI také celosvětové jedničce, jihokorejské společnosti Samsung. Třetí příčka patří jihokorejské LG Electronics a čtvrtá čínskému Lenovu.

Další výzkumná společnost Strategy Analytics oznámila, že podle jejích údajů celosvětový prodej chytrých telefonů ve druhém čtvrtletí stoupl o 47 procent na rekordních 229,6 milionu. Jedničkou na trhu byl jihokorejský Samsung, který prodal 76 milionů chytrých telefonů a zvýšil svůj podíl na trhu na 33,1 procenta.

Druhý skončil Apple, jeho podíl na trhu však podle Strategy klesl na 13,6 procenta. Větší podíl na trhu se podařilo získat menším firmám LG Electronics, ZTE a Huawei Technologies, napsala agentura Reuters.

Vývoj akcií AppleVývoj akcií Apple | E15