Apple zvýšil tržby, ale iPhonů prodal méně, než se čekalo

Šéf Applu Tim Cook

Šéf Applu Tim Cook Zdroj: CTK/AP

Apple zveřejnil hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí. Zisk vyrostl na 13,1 miliardy dolarů. Analytici však čekali o dost vyšší prodeje iPhonů.

Obrat společnosti dosáhl 57,6 miliard dolarů, v meziročním srovnání je to více než o tři miliardy více, uvádí zpráva. Tím výsledky předčily očekávání analytiků.

Na druhou stranu však analytici čekali o poznání lepší prodeje iPhonů. Zatímco předpovídali prodej 55 milionů kusů, Apple jich nakonec prodal „pouze“ 51 milionů. O rok dříve Apple prodal téměř 48 milionů přístrojů iPhone, čili meziročně jde o sedmiprocentní růst, poznamenala agentura AP.

Prodej 26 milionů iPadů odpovídal předpovědím analytiků. Oproti stejnému období v roce 2012 prodeje vzrostly o 14 procent.

Akcie Applu za posledních 12 měsíců stouply o 21,7 procenta, tedy o něco více než přední index amerických akcií Standard & Poor's 500, který se zvýšil o 20,4 procenta. Pro některé investory je ale tento výkon zklamáním poté, co akcie firmy za posledních pět let stouply pětinásobně, napsal Reuters.

„Jsme velmi spokojení,“ komentoval hospodářské výsledky šéf Applu Tim Cook. Jak dodal, společnost nyní investuje do nových výrobků a služeb. Podrobnější však nebyl.

Důležitá Čína

Obavy investorů se upínaly především na výsledky firmy v Číně, která je největším trhem s mobilními telefony na světě. Zde Apple dokázal prodej iPhonů meziročně zdvojnásobit. Další růst může zřejmě očekávat s nedávným podepsáním dohody s China Mobile.

Modelu iPhone v Číně se přesto nedaří mít výrazně navrch nad levnějšími produkty od Huawei nebo Xiaomi. Jedničkou na čínském trhu zůstává dál jihokorejský Samsung, který měl podle výzkumné společnosti Canalys ve třetím čtvrtletí podíl na trhu 21 procent, zatímco Apple byl až pátý s podílem jen šest procent.