Aquapark je prý na prodej

Největší aquapark ve střední Evropě, který v květnu v Čestlicích u Prahy otevřela společnost SPGroup, hledá kupce. Majitel firmy Pavel Sehnal by objekt rád nabídl i hlavnímu městu.

Pražští radní se však k této možnosti stavějí rezervovaně.„Měli jsme několik zájemců - dvě investiční banky a velký nemovitostní fond, které chtěly aquapark za 4,5 miliardy korun koupit. Poté, co nastala hypoteční krize, se jednání vytratila,“ řekl Sehnal. Vlastník a developer nemovitosti připouští, že by ji rád nabídl také Praze. „V Evropě bývá obvyklé, že municipality aquaparky vlastní,“ podotkl. „Zásadně bych s tím nesouhlasila. Tak velký komerční projekt se vůbec nehodí pro financování z veřejných peněz. Nanejvýš by město mohlo přispět na provoz, aby do aquaparku mohli chodit školáci nebo důchodci,“ reagovala náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED).

#####Návštěvnost parku je pod očekáváním

K aquaparku, který vyšel investora na 2,8 miliardy korun, brzy přibude hotel, jehož otevření se plánuje na 1. prosince. SPGroup ho bude provozovat společně s řetězcem Vienna International Hotels. Zástupci SPGroup v květnu při otevření areálu uváděli, že celková hodnota komplexu po dokončení hotelu bude představovat zhruba 4,6 miliardy korun. Aquapark je podle investora největším ve střední Evropě. Zastavěná plocha areálu činí 16 tisíc m2. Firma SPGroup v květnu odhadovala návratnost investice na deset až čtrnáct let a návštěvnost na milion lidí ročně.

Téměř tři tisíce lidí však aquaparkem denně neprojdou. Podle Tomáše Kulmana z konzultantské společnosti KPMG se investice do aquaparků těžko vracejí. „Většina projektů nebere v potaz provozní udržitelnost, málo se věnují i návštěvnosti,“ uvedl.

#####Prodej zřejmě až po krizi

Společnost SPGroup, která je vlastníkem aquaparku v Čestlicích u Prahy, chce podle posledních informací tento areál nabídnout k prodeji až po odeznění současné bankovní a hypoteční krize. Po dobu nejméně dvacet let však chce společně se svými německými a rakouskými partnery zůstat provozovatelem a nájemcem aquaparku a s ním spojeného hotelu.

„Jednání s investičními bankami a realitními fondy o prodeji této unikátní nemovitosti probíhala ještě v době před dokončením této investice a byla spojena s financováním stavby. Nástupem hypoteční krize na přelomu roku 2007 a 2008 byla tato jednání přerušena a společnost SPGroup dokončila projekt zcela ze svých zdrojů bez jakéhokoli úvěru. Tato skutečnost trvá až do dnešního dne,“ stojí v tiskové zprávě společnosti SPGroup. Datum, kdy akvapark změní své majitele se tak dá zatím velmi těžko předpovídat.